GLADA HUDIKTEATERN IGEN

Efter ”Debatt” i torsdags och den artikel jag skrev för programmets hemsida har det rasat in kommentarer, och;

Nej, jag vill inte beröva utvecklingsstörda den glädje som det innebär att sjunga och spela teater. Inte heller menar jag att alla förståndshandikappade borde arbeta på en brädgård. Detta med brädgården var en bild, en liknelse och det jag menar är att det är bra sorgligt att vårat moderna samhälle blivit så kostnadseffektivt att det inte längre finns Utrymme för INTEGRERING. Det fanns en tid då de som var lite aparta och inte vidare värst högpresterande ändå kunde ingå i en arbetsgemenskap och vara delar av något större genom att utföra enklare sysslor på en arbetsplats.

Idag är det svårt t.o.m. för ”Normalstörda”att komma in i arbetslivet.

Huvudproblemet med Glada Hudikteatern är inte att deras ledare genom att plädera för allas lika värde själv blivit rik som ett troll. Skyddad av en mer än lovligt naiv kommun har han utnyttjat utvecklingsstörda som instrument för sin egen hänsynslösa entreprenörslåga. Flerfaldigt prisbelönt och en uppskattad gäst i TV-sofforna men det är direkt fel att hävda att han är ”Pionjär” inom området. Det finns fler som spelar teater med utvecklingsstörda men det är bara Per Johansson som gjort det till Big Business. Egentligen är det väl inget problem med affärer som går ihop men när de s.k. stjärnorna, de utvecklingsstörda, i ensemblen tjänar minst smakar det ruttet.

Om duktighet: Om en amatörgrupp med normalstörda spelar teater kommer vänner och bekanta men när skådespelarna är utvecklingsstörda fylls salongerna. Beror det på att skådespelarna är ”Duktiga” eller vad?

Det jag har svårt att uthärda är den människosyn som bara tillåter den att finnas som får stå i rampljuset som idolvinnare, schlagerfestivalssångare eller gäst hos Skavlan.

Om det enda som återstår för utvecklingsstörda är att bli stjärnor i en teateruppsättning kan vem som helst räkna ut att de övriga 99,9% kommer att bli så marginaliserade att de knappt längre existerar.

26 tankar om ”GLADA HUDIKTEATERN IGEN”

  1. ”Det fanns en tid då de som var lite aparta och inte vidare värst högpresterande ändå kunde ingå i en arbetsgemenskap och vara delar av något större genom att utföra enklare sysslor på en arbetsplats.

    Idag är det svårt t.o.m. för ”Normalstörda”att komma in i arbetslivet.”

    Jag instämmer i ovan citat.

  2. Jag tror fortfarande att det är ”pengarna” som är roten till den kritik som nu haglar över Pär Johansson och visst vekar han ha ett guldkontrakt med kommunen.

    Vad gäller ersättningsnivåerna så är det GIVETVIS ruttet att skådisarna med funktionshinder får sämre betalt än de anställda. Men om man vet lite om hur Daglig verksamhet contra Öppen arbetsmarknad ser ut så ställer man sig genast frågan om det är så enkelt som den där FK kvinnan visade i UG programmet ?
    Därmed inte sagt att det kan finns lösningar för högre gage, men helt okomplicerat är det inte, varför jag inbillar mig att det inte bara är profithunger från Pär J som ligger bakom ersättningsnivåerna.

    Täppas är upprörd över att de här människorna inte är ”duktiga” nog. Han menar att den stora publikmängden inte står i proportion till skådespelarna/pjäsens kvalitet. Folk går för att se en freak -show / känna att de gör något ”gott & fint” genom att gå och se på ”stackare”. Vi lever i en cynisk världen så kanske är det så. Men jag – som sett föreställningen och själv är förälder till funktionshindrat barn – ser lite annorlunda på föreställningen ”Elvis.

    Jag ser värme, engagemang, kärlek, och utstrålning. Att den har fått fara runt i landet och visats för massor av människor är viktigt ! Kanske precis det som behövs nu när vi inte längre har det samhälle som Täppas beskriver i sitt inlägg. Vanligt folk ser aldrig en funktionshindrad..om man inte råkat på granne med en gruppbostad. Därför är GladaHudikTeater och Köping och CP magasinet viktiga. Ingen annan ( de som nu värnar så inihelvete om alla funktionshindrade ..vad har de gjort ? ) gör ju någonting åt den nuvarande situationen!

    Framgångarna betyder ju inte att alla DV verksamheter ska spela teater på stora scenen. Men GHT har gjort det och därmed väckt en viss uppmärksamhet . Om denna ”synnlighet” sen kan skapa jobb ( ICA har t ex anställt ett antal personer – 300 , tror jag ?- med funktionshinder) så är väl det fantastiskt ?!

    Det är sant att Pär Johansson inte är en pionjär i de här sammanhangen, men han och Hudik teatern var nog de första som visat att funktionshindrade KAN… för fler än bara deras ledsagare och föräldrar.

  3. Nej! Pär Johansson och Hudikteatern är inte först att visa att funktionshindrade KAN. Moomsteatern i Malmö är en teater med intellektuellt funktionshindrade professionella skådespelare! Det började som daglig verksamhet och är nu sedan 6 år en professionell teater med avtalsenliga löner m.m. Kjell Stjernholm, regissör och Konstnärlig ledare sedan starten 1987! Ensemblen består av 5 skådespelare och nu också 4 elever. Vi , på Göteborgs stadsteater gör en samproduktion med Moomsteatern våren 2012,premiär 20 april. Moomsteatern recenseras av teaterkritiker och har gjort TV-teater, turnerat både i Sverige och utollands, många reportage har gjorts, det är konstigt att ingen av er känner till detta?? Hudik-teatern, föräldrar,ledsagare och Täppas

    Jag heter Åsa-Lena Hjelm/skådespelare,Göteborgs stadsteater/ förälder till en son
    med intellektuellt funktionshinder.

  4. Hej alla jag vill bara säg att Pär Johansson är en Jävla Snobb och Jirig skit stövel som bara utnytja Intellektuella Funktionshindrade även lika så Hundings Kommun är lika kål supare och Ljuger så det står härliga till alla med Intellektuella Funktionshinder Kan det är bara ni människor som inte förstår och ser det som är svagare och som gör allt va dom kan men det är ju så att alla människor har fel och brister och som inte har den rätta kunskapen och förståelsen för dom intellektuella Funktionshindrade människorna över huvutaget vi på Förening Grunden i Göteborg jobbar med människor med Intellektuella Funktionshinder och det vill säga att man inte Utnytjar dom som är svagare man hjälper dom inte shjälper dom men det är ju så att allt handlar ju om dom glimmande pegarna bara all Respekt Hänsyn Epati Cevilkurage Kärlek finns inte där men det är ju så när man är en skitig Snobb som är en jirig skit stövel som Pär Johansson fattar inte att han får jobbar kvar alls jag tycker att Per Johansson borde få av gå och att Huddings vall kommun borde få en Warning och till sägelse på skarpen och vi på Förening Grunden tycker att alla är lika mycket världa och att vi vill bli sädda älskade om tyckta för dom vi är och vi tycker att alla förnedrande ord som Utvecklingstörd Förståndshandikappad och Cp Mongo Lä barn Sär barn Efter bliven sinneslö är dåliga ord som förtrycker och nervärderar och är Kränkande det heter Intellektuella Funktionshinder inget annat det är som att kalla någon för Neger det är lika hemskt det och alla har vi lika stor rätt att få vara den vi vill vara och vi har rätt till lika löner och lika behandlingar som väm som hälst och vi är inte annorlunda bara för att vi råkar ha ett intellektuellt Funktionshinder dess utom så sluta se hindrena se våran utveckling va vi kan och vad vi är bra på och lita på oss och tro på oss kallas oss för våra Namn och se oss som idevid människa i sin helhet

  5. Jag känner också till Moomsteatern och då ffa deras aspergermonolog ( nu minns jag inte killens namn) och visst, de är också jättebra. Har inte nått en lika stor publik som GHT dock.

    Åsa Lena, min poäng är inte den. Vem som är först, bäst eller mest reko; Moomsteatern är säkert en bättre fungerande enhet än GHT. Min poäng är att det kommer en hel del gott ur den stora framgången GHT har haft. Människor med funktionshinder får chansen att arbeta på t ex Ica, på Max restauranger . Det är ett steg i rätt riktning. …för att nå tillbaka till de samhälle Täppas nämner i sitt inlägg.

    Ingen kan ju på fullt allvar tro att vägen till arbete och integrering innebär att alla funktionshindrade ska stå på scen och vara med i TV . Då VILL man inte se de positiva effekterna av den exponering Elvis föreställningarna , och för den delen Moomsteatern, ger

  6. Åsa Lena, En annan sak som är intressant är ju den att Moomsteatern , precis som Glada Hudik, inledningsvis också gav sina skådelspelare lägre lön . Det var först när några av dem steg ur dagliga verksamheten och blev professionella ( skaffade sig teater-utbildning) som lönerna rättades till. Moomsteatern har í det anseendet hunnit bra mycket längre än GHT. Men man ska också komma ihåg att det inte är alla funktionshindrade som klarar av en sådan utbildning. …det finns personer som har grava handikapp som knappast skulle klara av att ta det steget. Försäkringskassans svartvita syn på ”arbetbetsförmåga” hjälper definitivt inte den gruppen.

  7. Det kom ett mail till mig som jag publicerar:

    Ämne: Lika lön för dom intellektuella Funktionshindrade

    Hej jag heter Maria Johansson jag är 26 år gammal jag jobbar på Förening Grunden i Göteborg det är en Dagligverksamhet för Personer med Intellektuella Funktionshinder jag undrar varför ska det vara så svårt för personer med Intellektuella Funktionshinder att få samma rättigheter och få lika behanling som alla andra människorna i samhället för igentligen för alla vi som har ett intellektuellt Funktionhinder som jobbar på Dagligverksamheter vi har bara en liten Aktivitets ersätting som är på några 1000 kr och vi är många med Intellektuella Funktionshinder som går till våra dagligaverksamheter och jobbar där plikt troget varje dag med inga som helst skillnader i Våra Plånböcker. Hur skall vi då kunna bli Motiverade igentligen hadde ni tänkt er har man då en Habiliterings ersätting som är på ca 43 kr om dagen så är min lunchs lika dyr som alla andras lunchs och då är det inte specielt lätt att känna någon som hälst slags motivering att jobba när ni anser att vi med Intellektuella Funktionshinder inte är lika mycket världa som alla andra utan att det är helt okej att Pär johansson har dubbla jobb med skit höga löner och dess utom att han reser i lyxs klass i dyra flygplan äter en jätte dyr lunchs och får betalt av er att gå föreläsa om glada Huddings Teatern hur som hälst var som hälst när som hälst och sover över på dyra lyxs hotell och sedan skiter fullständigt i dom han jobbar med som har ett intellektuellt funktionshinder och att han sedan inte har mage nog att åka med dom i bussen till och från spelningarna utan reser själv föreläser utan dom som har intellektuella funktionshindren vilket jag anser är helt fel och omoraliskt och okompitänta och elakt dumt av han att sitta och klappa dom på huvudet och göra dom till åt löjen och klassa dom som efter blivna och att dom inte är duktiga nog det är häsynslöst och oacceptabelt och inte det minsta profisionelt alls så oprofisionellt och så elakt och dess utom så ska ni som är ansvariga politiker se till alla människors lika värde och före gå med gott exsempel och vara ett bra före dömme och se till allas behov och lika behandlingar för alla är vi lika mycket världa oavsätt om man har ett intelktuellt funktionshinder eller inte det ska inte spela någon större roll alls över huvutaget för jobbar man ihop så ska man också ha samma rättigheter samma förutsättningar möjligheter och man ska ha rätt att bli tagen på alvar och få samma Lön som Pär Johansson för det ska inte vara så att den som har ett intelktuellt funktionshinder ska behöva känna sig utanför och inte få vara med på lika vilkor fast dom gör samma profisionella jobb som pär johansson gör så ska dom också ha samma höga lön och ni ska visa att det är inget fel på att vara intelktullt funktionshindrad utan det ska gangna alla parter och det ska vara så att alla ska känna att dom gör ett bra jobb och har ett ansikte utåt mot om världen och visar att Intelktuella Funktionshindrade människor dom Kan också http://www.grunden.se http://www.grundenmedia.se här är våra hemsidor där kan ni läsa mer om oss

  8. Först och främst: Ersättningsnivån för skådespelarna är satt efter Teaterförbundets rekommendation för amatörskådespelare. Just det, amatörskådespelare! Att dom råkar vara utvecklingsstörda har inget med saken att göra. Ska man klaga på arvodet så ska man ju vända sig i första hand mot teaterförbundet som har så låga rekommendationer för amatörteatrar.
    Dessutom: De ”normalstörda” skådespelarna i GHT har en LÄGRE ersättning per föreställning. Detta väljer Uppdrag Granskning att inte berätta, det skulle ju inte bli lika snaskigt då. Jag vet detta eftersom jag råkar vara en av dom som jobbar med teatern.

    Precis som en av dom ovanstående kommentarerna säger så har GHT hjälpt till att uppmärksamma en grupp människor som inte hittills har släppts in i samhället, men det är hög tid. För inte så länge sedan gömdes de här personerna på intitutioner, föräldrar skämdes och låste in dom på vinden, etc.
    Anledningen till framgångarna på scen är att folk får en positiv kick, en portion äkta glädje. Jag tror det är ytterst få som säger -”kom, älskling, så går vi och är lite politiskt korrekta och kollar ”Elvis” med Glada Hudik”. Nej, faktum är att folk gillar att se detta gäng för att dom sjunger och spelar teater av ren och oförfalskad glädje.

    Teatern är dock bara ett verktyg för att nå det större målet (teatern går för övrigt back), nämligen att få in en grupp i samhället, att ändra på folks synsätt, att sudda ut fördomar. I Hudiksvall har man lyckats, där är det inget konstigt längre att en person med Downs Syndrom står i en bar en Lördagskväll med en öl i handen. Nu är det bara resten av Sverige kvar, och det är på g. ICA och MAX har visat vägen, många kommer att följa efter, och snart tittar inte folk längre snett när man ser en utvecklingsstörd på stan.

    För inte länge sen ansågs det skamligt att vara homosexuell. Man såg dom som en grupp som borde hålla sig på sin kant. I dag är politiker öppna med vilken sexuell läggning man nu än har. Ingen bryr sig längre.

    Ett antal år tidigare satt blinda och tiggde pengar, eller sålde pennor på trottoarer. Nu är det en självklarhet att blinda, synskadade, hörselskadade, rullstolsbundna o.s.v. kan jobba med massor av olika saker.

    Pär har de senaste 3 åren tjänat massor med pengar på att föreläsa om sitt arbete för kommuner, landsting, företag, etc. Den som tror att han räknade med det när han började sitt arbete som assistent inom omsorgen 1994 är minst sagt….korkad.

    Jag tycker det är fantastiskt att någon som arbetar hårt och länge för något gott, faktiskt får en belöning till slut i form av mycket pengar. Borde det inte alltid vara så?

    Jag ser ett hopp för mänskligheten.

    1. Thorleif! Om nu GHT:s finanser inte är på topp; Varför delar då inte Per J sina föreläsarinkomster lika med dem han föreläser om och tjänar pengar på? Alla är väl lika mycket värda, alla är glada och känner en varm och fin gemenskap.
      hej från
      täppas

      1. Täppas
        Det kalkylerade underskottet täcks av sponsorintäckter. Pär skänker mer än vad du tror, framför allt mer än vad UG vill göra gällande. Filmen ”Hur många lingon finns det i världen?” har dragit in en hel del pengar (1:a på biotoppen under flera veckor). Pär har 5% i royalties från filmen och skänker detta till GHT. Bara ett exempel av många.
        Pär är ju inte den som håller nere skådespelarnas ersättning, det gör teaterförbundet och försäkringskassan. I dag har teaterförbundet dock rekommenderat en något högre ersättning, efter UG:s program.
        Pär tjänar sina pengar på att hålla föreläsningar, INTE på att blåsa utvecklingsstörda. Vidare BEHÖVER GHT hans föreläsningar, eftersom 60% av biljetterna säljs i samband med dom. Han gör den stora reklamen.
        Jag förstår faktiskt inte hur man kan begära att han ska ge av sina pengar till GHT? Han är ju värd dom?

        I UG:s program hävdar man att Pär inte lever efter sin devis ”lika människovärde, etc”.

        Vad tror du, Täppas?
        Är det UG:s uppfattning att människor är olika värda beroende på vad man har för inkomst? Eller tror du det kan vara så att UG vill hävda att Pär har den uppfattningen?

        Båda alternativen är allvarliga, det ena faktiskt lite värre. Tyvärr så är det så att ett av alternativen stämmer.

        I min värld kan man ha full respekt för varandra som person, oavsett inkomst.

        Hej från Thorleif

      2. Täppas, jag vill för övrigt bara tillägga en sak.
        Pär har ensam sett till att dessa människor får göra nåt dom älskar. I kväll spelar vi för ett utsålt Globen, dom tjänar betydligt mer pengar än dom hade gjort på vedbacken i Hudik och dom får känna att dom betyder nåt och är uppskattade. Ge honom lite cred för det i stället för att klaga på att han är för rik, tycker jag.

        Thorleif

        1. Hej Thorleif!
          Uppfattningen om att rika människor per automatik är usla personer lämnade vi bakom oss redan på -70 precis som det givetvis finns fattiga som är dumma. det finns alla sorter i vår Herres hage.
          Däremot hamnar Per J:s gloria på sned när han som en Messiansk bandspelare drar runt och berättar om sina Kardborrband för att håva in 350.000:- i månaden på sitt eget bolag SAMTIDIGT som han jobbar heltid åt kommunen. Detta är ju en fartblindhet som får Juholt & Co att framstå som genomrara scouter.
          Dessutom är det en avsevärd skillnad på nivåer. Stjärnorna i GHT:s föreställningar får nöja sig med smulor. Eller ska de vara glada att de numera kan sitta vid en bardisk och klämma en bira precis som vem som helst eller att med högburet huvud (som den där kommunalgubben sa i UG eller om det var i Debatt) istället för att stryka längs väggarna.

  9. Hej igen Täppas.
    Uppfattningen att rika personer är usla lever i allra högsta grad kvar, åtminstone på Uppdrag Gransknings redaktion. Är man rik så blåser man nån. Dessutom vill UG insinuera att Pär tycker att dom utvecklingsstörda är mindre värda som personer, och ser därför till att dom har dåligt betalt. Det gränsar till förtal, tycker jag.

    Enligt Pärs chef sköter han sitt åtagande åt kommunen med den äran, enligt henne skulle det normalt sett krävas flera personer för att uträtta samma arbete. Personligen har jag aldrig sett någon människa jobba hårdare.

    Hur han får tiden att räcka till är för mig en gåta, men det spelar ingen roll. Han gör sina föreläsningar vid sidan av sin anställning åt kommunen. Dessutom innebär ju hans föreläsningar en kraftig merförsäljning av biljetter till GHT, vilket i praktiken kan betraktas som att han faktiskt jobbar åt kommunen på ICKE betald arbetstid, i stället för tvärtom, om man ska vara petig.

    Pär har 8000 kr per föreställning. Detta för att han är manusförfattare, regissör, sufflerar 4 roller, spelar 2 roller mm, mm. Inga konstigheter om du jämför med vilken teater som helst. Det är DEN summan som ska jämföras med vad de utvecklingsstörda tjänar. De ”normalstörda” som har lägst betalt har hittills inte heller klagat över sitt arvode.
    Sanningen är ju att den här debatten hade aldrig existerat om det hade rört sig om en ”vanlig” amatörteater som rönt samma framgång.

    Om Pär drar in 15.000 eller 15.000000 till sitt företag tycker jag är oväsentligt. Att kräva att han ska ge dom pengarna till andra bara för att han talar om en god sak känns som ett gammaldags vänster-radikal-tänk. Någon vill betala honom mycket för att höra vad han har att säga. Hur mycket han väljer att ta betalt, eller vad han väljer att göra med sina pengar är väl hans ensak?

    Sett till arbetsinsatsen inom teatern är fördelningen rimlig. Den som tror annorlunda skulle jag gärna ta med en vecka på studiebesök. Anledningen till att den här debatten är så het är just att det finns kontraster. En man tjänar mycket, ett antal utvecklingsstörda tjänar betydligt mindre. ”Nåt måste vara fel här”, tänker UG. ”Hittar vi inget så konstruerar vi nåt, för här ska göras TV minsann”.

    Jag önskar att du hade rätt när du säger att vi slutade döma människor efter inkomst på 70-talet. Tyvärr lever jantelagen och missunnsamheten livets glada dagar i Sverige.
    Kanske mer än nånsin.

    1. Hej Thorleif!
      Bilden av Per J som övermänniska med gloria är omhuldad och många har investerat i den . Han är säkert ingen slöfock och om den chef på kommunen, som du refererar till och som flitigt förekom i UG-programmet, sa något annat blev hon inte gammal på sin post. Många strängar är hårt spända. Sponsorerna darrar måhända på manchetterna.
      Min huvudsakliga invändning är dock varken Per J:s eventuella girig- eller gudomlighet.
      Frågan är hur de svårt marginaliserade ska få en plats i ett samhälle som är så högeffektivt att det knappt längre rymmer någon mänsklig värme. Om de endast som underhållare kan få existensberättigande är det mycket sorgligt.
      Hej från
      täppas

  10. Hej igen Täppas.
    Pär är absolut ingen övermänniska med gloria, han är bara en kille med idéer och mycket energi. När han ville starta GHT var det många som var emot, inte minst hans chefer inom kommunen. Nu har dom dock ändrat uppfattning. Sanningen är att om Pärs chefer sa nånting annat så skulle det vara PÄR som inte skulle bli långvarig på sin post.

    Nu kommer Du till kärnfrågan.
    ”Frågan är hur de svårt marginaliserade ska få en plats i ett samhälle som är så högeffektivt att det knappt längre rymmer någon mänsklig värme. Om de endast som underhållare kan få existensberättigande är det mycket sorgligt.”, skriver du. Den frågan är fullständigt klockren!

    På TV nuförtiden körs ett antal reklamfilmer (eller vad man ska kalla dom). I en av dom sitter en kille framför en dator och smattrar på tangentbordet, sen dyker det upp en fråga. ”Ser du en programmerare, eller ser du en man med Aspergers syndrom?”

    Jag tycker att det är ganska talande. Ska en människa, bara för att man råkar lida av ett handikapp, inte ha samma möjligheter i samhället som vem som helst. Är utvecklingsstörda värdelösa? Absolut inte, säger jag.

    En av dom sakerna som ger en människa självförtroende, en känsla av att vara värdefull, är att känna sig behövd och uppskattad för något man gör och för den man är. Mats Melin (ICA-Jerry) t.ex., jobbar till vardags som vaktmästare på Hudiksvalls sjukhus. Där har han fått en plats i samhället, han gör nytta, han får uppskattning för sitt jobb och han känner sig behövd.
    I förlängningen blir effekterna av hans arbete där större. Jag är övertygad om att hans arbetskamrater där efter ett tag slutar se honom som utvecklingsstörd och i stället börjar se människan (som för mig när jag började med GHT). Fördomar försvinner, vilket gör att i nästa steg blir enklare att anställa en till person med handikapp eller funktionsnedsättning.

    Min slutsats: Alla människor har olika kvaliteter som bör få komma fram, oavsett om man är svart, vit, utvecklingsstörd, hörselskadad, synskadad, lång eller tjock. Utvecklingsstörda duger inte alls bara till att underhålla människor. Det finns säkert andra bra sätt att lyfta fram dessa människor och synligjöra integrationsproblemen vi har i samhället. Inom GHT har man valt teater. Effekterna är som jag tidigare sagt tydliga. Företag har börjat anställa utvecklingsstörda. ”för att vara politiskt korrekta”, skulle kanske många påstå. Kanske i vissa fall, men det spelar ingen roll. I slutändan innebär det att många människors syn på utvecklingsstörda ändras till det bättre.

    Hittills har samhället lyckats integrera en hel del tidigare marginaliserade människor. Etnicitet, hudfärg, religionstillhörighet, sexuell läggning eller fysiskt handikapp är i dag inte alls lika avgörande för hur vi ser en människa som för ett antal år sedan (dock finns det mycket kvar att göra, såklart). Jag ser ju t.ex Dig som Författare, och inte Synskadad. För ett antal år sen skulle det kanske inte varit lika självklart.

    Man kan ha många åsikter om Pär och hans föreläsningar, men en sak är klar för mig: Han har goda intentioner, ett gott hjärta och har påverkat tillvaron för många människor positivt.

    Jag tycker det är dags för nästa steg. Integrera utvecklingsstörda människor också. Det är det enda raka, det är det som gör Dig och Mig mänskliga.

    Hej från
    Thorleif

  11. Hej jag tycker det är skam på torra land att glada hudiks kommun har mage att utnyttja dom svaga på det sättet som slavar gjorde förr ! det slavar fick vara med om är att dom blev mobbade för sin hudfärg och det här är precis likadant man utnyttjar människor bara för att dom ser lite annorlunda sedan att tjäna pengar på dom på grund av diagnos mot en flispeng tycker jag är ruttet det är precis som förr i tiden när slavar fick jobba ute på bomullsfältet och kvinnorna som pigor men bara för att dom var svarta och samma där med dom människor på glada hudik bara för att dom har funskionshinder

  12. Hej jag tycker att vi som jobbar på dagligaverksamheter vi är varken annorlunda eller speciella på något vis vi är som alla andra och vi är lika mycket världa oavsätt om vi råkar ha ett Intellektuellt Funktionshinder eller inte men det har inte med den saken att göra med igentligen för det handlar om att förändra attetyderna i samhället och att Inkludera människorna som har ett Intellektuellt Funktionshinder i alla områderna i Skolan Jobben Fritiden Boendena och över allt ska man finnas och vara med så även om det handlar om Teater eller om det handlar om andra saker i samhället så ska vi vara med endå på lika vilkor och vi ska ha samma förutsättingar möjligheter och rättigheter och vi ska vara med bestämma ha inflytande medbestämelse och de ska vara Jämlikhet och Jämställdhet och tillgänglighet och så det spelar ingen som hälst roll vad man gör eller vad man jobbar med det viktigaste är att man ser människans helhet och inte Funktionshindret utan se dom bra sidorna och se dom förutsättningarna och möjligheterna man har och det man är bra på och det man kan sen handlra det mycket om att ge berömm och och före gå med gott exsempel och vara en bra förebild och lyssna på oss lita på oss tro på oss för vi är starka indevider människor och vi alla har en vilja gjord av stål och vi har våran kunskap erfarenhet och berättelse vissioner drömmar mål så vi vill ha Respekt tillit och förstålse och bli tagna på alvar och vi vill ha Lika beahndling och vi vill ha samma höga lön som Pär Johansson och han ska inte gå ut föreläsa själv utan att ta med sig dom personerna i frågan det gäller för annars är det som att prata över huvudet på dom som har ett intellektuellt Funktionshinder och jag anser att pär Johansson borde ta sitt förnuft till fånga och be dom om ursäkt för hur han har behandlat dom i glada Huddik teatern och vara mer profissionell och jobba för människor med Intellektuella Funktionshinder och bana väg för dom öppna dörrar och visa att dom kan och att dom är viktiga

  13. Hej jag anser att alla människor man möter ska man före gå med gott exsempel och inte döma någon på för hand utan ge ett bra personligt bemötande men en god min och visa att man är sig själv och att man har en bra sida och att man visar att man kan och att man vill komma någon stans här i livet och vill utvecklas till det bättre och att man vill lära sig nya saker och ting och att man visar att man klara av att sköta den upp giften man får i livet och att man inte låter sig på verkas av andra utan skapar sig en egen upp fattning och har en egen attetyd och åsikt och att man vågar att säga i från när något är fel och när något säger något man inte tycker om eller gillar eller gör för annars är det lätt att man blir på verkad och att man inte säger själv vad man tycker tänker känner vill eller drönmmer om eller visa vem som bestämmer och visa också sitt mål och visa sin verision och sin mening och visa sina vissioner tankar ideer och att man har en plan med allt man gör tycker tänker känner och att det är viktig att stå fast vid det och vara stark i det

  14. jag tycker inte att man kallar någon över huvutaget för Utvecklingstörd eller Förståndshandikappad eller för Efter Bliven Sär barn Cp störd eller Mongo eller Lä barn eller för Sinnes slö eller något ned låtande eller något av detta för det är som att kalla något för Gubb Jävel eller Idiot eller Pucko eller Svart skalle eller Neger Jävel eller något annat för det är att trycka ner något och få dom att känna sig sämre och dåligare som person en va dom redan är för dom som har ett Intellektuellt Funktionshinder det har dom inte valt själva över huvutaget det är med fött eller så är det så att dom har fått det senare i livet eller att dom har varit med om något tragiskt eller hemskt så det kan dom verkligen inte rå för och då är det så att man har ett dåligt självförtroende så blir det ju inte specielt mycket bättre när människor i samhället trycker ner dom och använder dom nedlåtande Bokstavs kombinitationerna och använder ett sådant nedlåtande orden som dom utan att det handlar mycket om att förändra människornas syn och attetyd och ändra deras sätt att tänka bete sig på och hur dom bemöter människorna som har det svårare och har det jobbigare och som har det tuffare en dom andra så kallade Normal störda personerna i frågan men det är ingen som vill bli kallad för störd över huvutaget för alla är vi lika mycket världa och ingen ska behöva känna sig på hoppad eller bli kränkt för att människor i samhället har sådan attetyd problem och har sådan definitioner och om människor som har speciella behov och har dom Intellektuella Funktionshindrena det är inget fel att ha det så för alla kan vi inte vara lika för det skulle ju se jätte konstigt ut om alla var lika dana och ingen var olik och dess utom är det så att människor har alla något typ av Funktionshinder ingen människa är fel fri och dess utom så har människor en helt fel grund och fel och brister på något vis och människor har en fel syn på människor med intellektuella Funktionshinder dom har en fel aktig grunder och där med så misstolkas allt om oss som har och handlar om oss som har ett intellektuellt funktionshinder och dess utom så har dom dåliga kunskaper erfarenheter om människor med intellektuella Funktionshinder så jag tycker att människor i samhället borde lära sig av dom människorna som har det intellektuella funktionshindret och skaffa sig en egen upp fattning och en egen åsikt om människor med ett intellektuellt funktionshinder för vi är inte farliga vi är oss själva och vi är dom vi är så är det bara sen att människor har svårt för att acceptera oss det är inte vårat fel det är samhället människorna där ut som har gjort så att det har blivit så så jag tycker i stället att börja tänka om oss se oss för dom vi är och acceptera oss för dom vi är älska och upp skatta oss och stöd oss hjälp oss va en god med människa lyssna på oss lita på oss tro på oss vi kan vi är starka och vi vet och har kunskapen erfarenheten hur det är att leva med ett intellektuellt funktionshinder så va inte så rädd för oss vi är lika mycket världa för det det är inte vi som sätter hindrena det är ni i samhället och människorna som sätter hindren för oss hjälp oss riva hindrena och va en hjälpande hand och trösta oss när vi behöver och finns där för oss och ha lite mer empati förståelse i stället och ha lite mer över sende och vi kan utvecklas och vi kan lära oss och vi kan och ha lite mer cevilkurage och sluta att vara så nojiga och på hoppande och sluta va så i mot oss vi vill vara med att skapa ett bättre samhälle och skapa fred rättvisa och skapa ett tryggare samhälle där alla får vara med på lika vilkor som vem som hälst vi är inte annorlunda eller farliga på något vis utan det är va ni i samhället gör det till

  15. Jag håller med Täppas att det är ett märkligt samhället vi har skapat.

    En kille i Hudiksvall får jobbet att ta hand om en grupp människor som de flesta helst vill gömma undan i någon sorts meningslös terapiverksamhet. Killen gillar teater och tycker att det skulle kunna funka bättre som terapi än att hugga ved. Media uppmärksammar honom för hans unika idé, som inte alls är särskilt unik och erbjuder honom reklamutrymme i olika TV-soffor. Killen är talför och media gör honom till kändis och föreläsarförmedlingar ser möjligheter att tjäna pengar på att han synts i TV. De erbjuder honom bra betalt om han kan tänka sig att offra sin fritid på att resa runt och föreläsa om sin ”unika” idé. Han börjar föreläsa, men tjänar inte mer pengar än alla andra kändisar media har skapat. Killen pratar om mjuka, goa, kärleksfulla människor som inte kan ljuga och som nästintill saknar förmågan att hata. Samma grupp människor som forskning vill inte ska få födas för att vi ska slippa se dem. Folk blir naturligtvis nyfikna på dessa människor och köper biljetter till teatern. Föreställningarna går allt bättre och killen vill ge deltagarna så bra förutsättningar som möjligt. Han hittar sponsorer och skapar en så professionell inramning som det bara går. Han lyckas till och med hyra Cirkus i Stockholm! Föreställningen blir en succé och där går gränsen för vad vi tål!
    Media tycker han lyckats för bra och börjar fundera på om allt gått rätt till? Han var ju trots allt ”ingen” när han började. Och sååå bra kan det ju inte gå så där helt plötsligt …
    Jo, precis så bra kan det gå om man jobbar hårt och envist. Entreprenörskap har varken med utbildning, egen förmögenhet eller kontaktnät att göra. Vill man – så går det, och det är precis vad Pär Johansson på GladaHudikTeatern visat. Han är en sann entreprenör som stärkt självförtroende för en grupp människor som samhället helst vill gömma undan. Utan Pär hade vi inte älskat Jerry i ICA-reklamen. Och den ”naiva” kommunen Hudik, hade inte fått namn om sig som en kommun där det finns plats för alla.

    Därför tycker även jag att det är ett mycket märkligt samhälle vi skapat, där det alltid vilar något misstänksamt över människor som inte vunnit sina pengar på tips eller Binglotto.
    Jag har följt Pär sedan innan han blev kändis och tycker han är en bra människa och en stor förebild som visar att går att förändra samhället i en positiv riktning. Vi borde vara avundsjuka på hans äkthet och passion, och fundera på om det kan finnas andra värden i livet än enbart vem som tjänar mest pengar. Men mest upprörande tycker jag är, att nedsablingen av Pär har skett i på uppdrag av Public Service.

  16. Hej Claes Schmidt / Sara Lund jag håller då rakt inte alls med dig om detta du har verkligen fått allt om bak foten det märks tydliget du har verkligen ingen som hälst kunskap eller erfarenhet av männiksor som har intellektuella Funktionshinder vi är inte onormala vi är normala och vi finns i samhället och vi är som vem som häslt här ska man inte gömma unda någon över huvutaget ska jag säga dig dess utom är Pär Johansson en girig skit stövel som är snobbig lever på andras bekostnader och roffar åt sig och lever livet och han utnytjar och lurar dom och behandlar dom med ovärdighet och dess utm så är han en stor idiot som inte har hjärtat på rätta stället utan han bara ignorera och trampar spottar dom i ansiktet och lurar kommunen och han tror att han har gjort något bra och att det är rätt att göra så vilket det verkligen inte är han vet inte vad lika värde är eller vad känslor är över huvutaget ska jag säga dig dess utom tycker jag att du borde skämmas gammal människa du har helt fel syn på männiksor som utmanar samhället dom kan och vi finns i samhället och vi är lika mycket världa precis som du och jag så men jag hatar allt vad okunskap är och heter och jag tycker att homosexuella borde skämmas dom är onormala och dom är idioter dom borde man verkligen ta gömma undan för ni vet inget om intellektuella funktionshinder det märks tydligt och jag tycker att du borde verkligen ta gå en kurss lära dig hur andra människor lever och har det och skaffa dig en egen åsikt och uppfattning för du tänker inte på att du sårar människor som står utanför samhället du klankar ner på människor som har ett intellekteullt funktionshinder gammal gubbe att du inte skämms pär johansson borde också ta lära sig hur människor med intelektuella funktionshinder lever och har det nu för tiden och skaffa sig en egen upp fattning och åsikt och gå en kurss så du kan verkligen inte mena att du tycker att Pär Johansson gör rätt och att han är bra då har du verkligen inte läst på noga vad han sysslar med igentligen dess utom är Homosexuella människor är bara fulla av en massa skit och fördommar så jag tycker inte du ska ut trycka dig över huvutaget gå du till baka till din grupp stanna där du har inte här att göra så skaffa dig ett liv och lär dig

  17. Claes och Sara, tack för bra synpunkter. Alla ska få ta plats! Utan detta hade vi inte haft denna debatt!

  18. Hej Jesper jag tycker att människor har en dålig kunskap och erfarenhet när det gäller männiksor lika världe och människors rättigheter och människors förståelse och emapti och folk har svårt att acceptera människors svagheter och att det finns människor som står utanför samhället och det finns människor som ut manar samhället och det finns människor som är svaga sjuka och som behöver få tips råd hjälp stöd och som behöver ha någon att luta sig i mot när det blåser ut och det är lite motigt och jobbigt men det är ingen som tänker på det för människorna i samhället vill göra som i andra delar av världen att man ska gömma undan människor som är lite annorlunda och speciella och att dom inte ska få vara med på lika vilkor och ha samma förutsättningar och möjligheter och dom ska inte få synas höras och dom ska inte få vara med och på verka samhället så jag tycker faktiskt att det är fel på ni människor i samhället som har en dålig insikt och försåelse och har en dålig inflytande och dålig kunskaper erafrenheter kring människor som har ett intellktuellt funktionshinder och människor som är speciella och annorlunda varför ska dom inte få vara med som alla andra människorna i samhället för då ska inte dom normal störda personerna heller få vara med i det svenska samhället heller utan då ska dom också gömmas undan och inte få vara delaktiga för rätt ska vara rätt och så ska det vara för alla annars så är det utanförskap mobbing trackaseringar och utfrysningar och illa bemötande så alla ska få vara med i det svenska samhället och få ta plats synas höras så änkelt är det så sluta se ner på människor hjälp i stället för att shälpa finns där lyssna på dom vara en med människa och ha empati känslor i stället va inte så i mot och va inte så sten kall våga se våga va dig själv

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.