DEN ISLÄNDSKA RESAN FORTSÄTTER

Vi kliver ombord på planet som ska ta oss till Reykjavik. Snön yr vildsint. I kabinen är det torrt och skönt men efter en stund säger de att vi måste lämna planet. Vädret har hastigt blivit för uselt.

Inställt flyg

Bänkar oss i Cafeterian. Om jag inte får lämna detta jävla Akureyri får jag något fel. Tiden går. Någon har sett piloten och resten av besättningen gå till ett slags mysrum. En annan, bagare bördig från Akureyri, menar sig ha sett en betydelsefull ryckning i Cafeteriamannens vänstra näsvinge. Det kan betyda att planet snart går.

Nästan tre timmar senare får vi pulsa ut till flygmaskinen och strax är vi åter i Reykjavik. Det är fredagshets och från barerna dunkar musiken. En bil bromsar in och några flickor skrattar gällt. Det är väl ungefär som i Eskilstuna en fredagskväll.

IMAG0788

Lördag morgon anländer Eddi med sin Nissan Patrol, en bil som går över stock och sten, tillsammans med sin son Bjerki. Ute blåser det så man får gå dubbelvikt men Eddi menar att vädret är ”Magnificent!”

IMAG0795

Nu blir det åka av. Jävlaranamma. Först till Þingvellir, Tingvalla på svenska och den plats där de Isländska stammarna höll rådslag tre veckor varje sommar.

IMAG0786IMAG0791

Nästa anhalt är Gejsrarna. Det är mördande kallt ute men Gejsrarna Gejsrar sig som om ingenting hade hänt.

Detta borde kunna utgöra fonden till en reklamfilm för Viagra.

IMAG0792

Därefter ett präktigt vattenfall varpå själva fan far i Eddi och han kör rätt ut i vildmarken, över frusna flodbäddar i kanten av en Glaciär. Bilen hoppar omkring bland klipporna. Eddi myser.

Själv håller jag på att göra på mig då den där magsjukan från Akureyri håller i sig. Felix garvar.

Jag frågar Eddi om Björk är populär på Island och han säger:

”Eveybody knows her but nobody likes her.”

Det låter som hon sångerskan från Irland, Sinead O’Connor, hon som först förolämpade Katolska Kyrkan, blev lesbisk och sedan Nunna. Respekterad över hela världen men illa sedd på hemmaplan.

Vadå profet i sitt eget land?

Musiken på radion är mycket bredaschlad och vit gubblues.

Just nu blåser det 16 sekundmeter men på rummet är det vindstilla.

2 tankar om ”DEN ISLÄNDSKA RESAN FORTSÄTTER”

  1. Det är helt underbart att läsa dina blogginlägg, Täppas!
    Och, det värmer så gott i hjärtat att se Eddi och dej på bilder tillsammans.

    Jag är inte alls förvånad över hur turen gick över glaciär och ut i vildmarken. Just det har jag hört honom lova att ta med oss på också då vi nån gång kommer oss till Reykjavik.

    Tack, för att jag får följa med dej på din resa, Täppas! (((kram)))     

  2. Skönt att ni kommer hem idag! Jag såg ju Björk på Roskilde, och där stod ett helt folkhav som publik så i Danmark är hon iallafall gillad. Puss puss, ring mig när du är i Stockholm

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.