I HAVSBANDET

Solen ligger på över det släta vattnet som en tokfeber när vi med 5,5 knops fart i Martins båt ”m/s Magda 2” lämnar Hårte och stävar 7-8 sjömil ut mot ön Gran.

I HAVSBANDET (2)

John sitter vid rorkulten, Martin studerar sjökortet, H och Magda samtalar medan jag lyssnar på motorns sävliga dunkande och mediterar över tillvarons förgänglighet. Kluck kluck, låter vattnet och en Tärna ropar.

I HAVSBANDET (1)

Vi lägger till i den skyddade hamnen, sjöbodarna är tomma, det är mycket tyst. Det enda som hörs är sjöfåglar. Martin skådar en hel del Ejder. Alla, utom H som fastar, hugger in på den medhavda maten varefter vi går runt ön.  Här finns inga andra dofter än naturens egna.  Över Rullstensfälten ligger spångar av breda plankor, vilket är lätt att följa om man som jag inte ser.

I HAVSBANDET (3)

Vi äter, förutom matsäck och Magdas mamma bullar, Smultron, Hjortron och blåbär.

Längst ut Österut är det stopp då yttersta området är fredat. Det tillhör fåglar och Sälar.

I HAVSBANDET (4)

Martin låter kikaren gå runt. På klipporna mellan hav och fastland ligger en hel del Sälar och softar. Jag föreställer mig att de bär solglasögon och läser tidningar som ”Dagens Strömming” och  ”Siknytt”.

I viken nedanför Fyren och fyrvaktarbostaden ligger ett par hundra Tobisgrisslor och guppar på vattnet. När Åskan mullrar en bit bort sprider sig oro bland Fåglarna men när oljudet försvunnit är de där och har sig igen.

En tanke om ”I HAVSBANDET”

  1. Hej Täppas och alla andra naturdyrkare. Jag har själv varit ute på havet men i min kajak. Tänkte göra en ny tur på söndag i området kring Söderarm.
    Roligt att ni så ejder, men sån ni några kullar? Det tragiska är att jag i år inte har sett någon kull, förra året såg jag 1 st kull men då i Ålands skärgård.
    På Åland sägs det vara havsörn och mink som tar ägg och ungar. Helt troligt ty havsörn är nästan lika vanligt som mås där. Men det måste vara något annat som också stör fortplantningen. Men vad?, inget som en civ.ing i kärnkraft kan veta.
    Ha en skön ledighet i Jättendal/Christer Höglund

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.