SÖNDAG MED ENASTÅENDE BOK

Ryssen lurar i Skärgården, gatorna är strax förelön-glesa och himlen är ljusgrå när vi tar T-banan till Björkhagen, promenerar till Hellas och bussen tillbaka till Slussen.

Middag på rester med Renskav och efterrätt:  andra halvan av Sara Stridsbergs  Beckomberga. Ode till min familj” och dra på trissor vilken bok.

När många lämnade landsbygden på  30- 40- 50- och 60-talet, flyttade till staden och det moderna blev många från sina sinnen och förlorade förståndet. Landets stora mentalsjukhus samlade över 30 000 som inte passade in.

Detta kommer mycket nära när berättarjagets pappa tappar livslusten, super skallen i bitar och hamnar på Beckomberga medan mamman är ute som fotograf i vida världen. Flickan, några år och tio, struntar i skolan och tar sig varje dag till det stora  mentalsjukhuset och förhoppningen om sin pappa. Ljuset strilar genom väldiga trädkronor, patienterna står i  sladdriga sjukhusrockar, röker och Syster Inger Fogel kör medicinvagnen genom korridoren. Den är bred som en Europaväg, asfalterad med ångest och överläkaren är lika knäpp som alla de  andra tokarna.

Förutom att boken är estetiserande och fin i kanten som vore den skriven med gåspenna, men så är moderna svenska romaner med ambitioner, är  den här boken gripande, öm, tragisk och fängslande.

Det är bara det  att vad ska jag läsa nu då?

6 tankar om ”SÖNDAG MED ENASTÅENDE BOK”

    1. Hej!
      Jo, ”Stoner” finns som ljudbok/talbok från TPB och den har jag slukat, makalös bok, och jag är mer än öppen för fler lästips!
      Hej från
      Täppas

  1. Jag som precis skall börja läsa Stridsberg nu rekommenderar dig att läsa Future Perfect av Mara Lee. Har bara hoppat förbi hennes böcker innan, med nån snedvriden vanföreställning om hur/vad hon skriver. Men jisses!!! Vilken berättelse! Vilket språk! Läs! Har du läst Fallet Harry Quebert förresten? Den är ju häftig…

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.