DÖDENS REKORDBOK

Kan antalet döda vara, ett hemskt, men ändå, värde i sig?

Gruffar med Greven om det antal människor som fick sätta  livet till på grund av Hitler respektive Stalin. Han menar att  man hellre pratar om Förintelsen än om Stalins Dödsläger.

”Hitler dödade 12 miljoner medan Stalin hade ihjäl 60 miljoner”

”Äsch” säger jag, ”Stalins terror var inte värre än att 4 personer som snattat i en rovåker arkebuserades”. Greven fnyser, han tycker inte att det är kul och jag håller verkligen med om att det är osmakligt att skämta om dödsoffer. Samtidigt är Wikipedia  inte pålitligare än en ficktjyv när det gäller fakta.

Kollar med Mats som säger att han inte är säker men att siffran 60 miljoner döda  nog gäller alla de som strök med i 2:a Världskriget. Nazisternas förintelseläger mördade mellan 7 och 10 miljoner medan Stalinterrorn förmodligen dödade något fler.

Ett människoliv är inte värt så mycket men om alla som dog i 2:a Världskriget i snitt var 1,80 cm långa skulle de, utlagda på rad, nå drygt två och ett halvt varv runt jorden.

4 tankar om ”DÖDENS REKORDBOK”

  1. Stalin nackade mest nazister och var aldeles för släpphänt. Det ser man ju idag i till exempel Ukraina, det vimlar av nassar. Enda sättet att göra jämförelsen är att inte låtsas om vilka som utgjorde merparten av de döda, att låtsas att det är synd om en nazist i arbetsläger för att bygga upp det han förstört, man jämställer alltså judar med nazister och jämförelsen är därmed i sig självt pronazistisk.

  2. Hur intressanta fakta är de, som berättar om lik utlagda på rad efter varandra och hur många varv runt
    jordklotet de kan nå? Va’?

    1. Hej Kristina!
      Jo jag tycker der är intressant för att en siffra är så abstrakt, den är bara en siffra, men om man gör en bild av den blir den mer begriplig.
      Men oavsett det: Har du något boktips?
      Hej från Täppas

  3. Boktips: Simon Sebag Montefiore ”Stalin – den röde tsaren och hans hov”.
    Vill också passa på att påpeka att Wikipedia skrivier att ”I dag är det fortfarande omtvistat hur många som egentligen fallit offer för …” Stalins utrensningar. Man skriver att 60 miljoner är förmodligen överdrivet (med källor angivna) och pekar på mer ”sansade” siffror mellan fyra till nio miljoner (se källangivelser på sidan). Om man nu kan prata om sans i sammanhanget.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.