ETT RELATIVT HELVETE

En dov och dyster känsla sitter som en klump i bröstet efter valet. Att bo i ett land där Sverigedemokraterna gnagt sig in i Riksdagen är inte kul.

Men helvetet är relativt för min situation är ändå som en öm kindpuss versus en brutal käftsmäll jämfört med att vara Palestinier i Hebron. 500 olagliga Israeliska bosättare vaktas av 3000 soldater och dessa gör livet till ett Helvete för Palestinierna. Enligt Israelerna ligger Profeten Abraham begravd i Hebron och det gör att de, tvärs mot internationell lag, tycker att landet är deras.

Detta är något jag fick lära mig ikväll när journalistkollegan Evelina gjorde mig sällskap till Biografen Rio, gamla kvartersbion vid Bergssundsstrand, där Terje Carlsson visade sin nya dokumentär ”Israel versus Israel”. Rullen visas i SVT på söndag och är sevärd. Inte för att jag såg något men Evelina syntolkade och hela konflikten hördes, kom nära och blev personlig som en hjärtinfarkt.

Publiken var fåtalig men kunnig och ställde många frågor efter filmen. Det som skildrades var något nytt för många, nämligen att det finns Israeler som själva protesterar mot övervåldet, bl.a. i organisationen ”Breaking the Silence”, och dessa blir hårt ansatta i ett land där själsynen är att alla andra är dumma.

Vi vet genom svenska tidningar och Radio/TV att det senaste ”Kriget” mot Gazaremsan skördade1400 Palestinska liv medan 13 Israeliska soldater stupade.

I den här filmen kom alla siffror nära och jag rekommenderar Dig att se filmen i TV på söndag.

Nu är det sen kväll och K läser en ungdomsdeckare medan pappa bloggar och jag tackar min skapare att jag inte är Palestinier boende i Hebron

Pratar med H på det vegetariska Buddhistcentret i Sala och hon drömmer om en rejäl biff.

Imorgon ska mellansonen F hjälpa mig att plocka fram några lämpliga T-shirts för på fredag bär det av till Kulturmupparnas egen Rockfestival; Bok & Biblioteksmässan i Göteborg.

En tanke om ”ETT RELATIVT HELVETE”

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.