HÖST HOS SPRÅKPOLISEN

Det luktar vissna löv, fruset gräs och staden mullrar i fjärran som ett urtidsdjur när min gubbkompis Urban och jag i rask takt går runt Djurgården. Det är långkalsongpremiär och jag känner mig som en vandrande lök. Lager på lager.

Han skrattar så att han håller på att trilla omkull bland löven när jag berättar att jag hört på P2 att melodin till vilken upphetsade SD:er på valnatten sjöng Ledaren Jimmies namn ursprungligen kommer från Västindien.

Vidare skrattar han åt att jag inte är bekväm med att nästa gång fylla 60.

Han är på ett satans gott humör.

Själv är han 67 men använder varken rullator eller blöja. Han går snabbt i sina Clintan-Boots och Armanijeans.

Några påpälsade joggare skuttar förbi som Antiloper i det senaste från Sportmagasinet. Marken är torr och hård.

Urban får sms. Han läser högt och skrockar belåtet. Ett sms bekräftar en människa på samma sätt som jag blev välkomnad på scenen i Borlänge igår då presentatören angav min betydelse genom att för publiken nämna det antal träffar mitt namn ger på Internet.

Gud hjälpe den som varken får sms eller finns på nätet.

Urbans textmeddelande har ett syftningsfel och det jag inte begrep i skolan fick jag reda på genom att arbeta. Eva Blomquist på radion undervisade mig som en tålig lärarinna när jag i ett P3-teatermanus hade skrivit ”Kungen av Jemens vakter” och förklarade att det i själva verket heter ”Kungens av Jemen vakter”

Urban och jag skiljs åt vid Slussplan och jag sätter mig i en taxi. Viktigt uppdrag. Det är utvecklingssamtal på K:s skola.

Det tjattrar i korridorerna och den kvava skolluften är tung av hormoner. Ruth, K:s mentor, låser upp ett öde klassrum.

Ruthan går igenom ämne för ämne och så var det ju det här med svenskan.

”Grammatiken” kvider K ”Den är så svår.

”Äh” säger Ruth ”Ett Substantiv är ord som du kan sätta jävel bakom som Apelsinjäveln eller Biljäveln. Ett verb är ord som kan avslutas med av bara helvete, typ Springa av bara helvete. Adjektiv är ord som du kan sätta skit framför: Skitröd och Skitsvettig”

Lätt som en plätt.

En tanke om ”HÖST HOS SPRÅKPOLISEN”

  1. Ha ha ha. Det med verben och allt var bra! Jag som alltid får tänka till när jag ska reda ut de. Borde ungarna lära sig i ettan redan så skulle det sitta som en smäck till nian.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.