DET ARKLAS BLAND BERGEN

Begreppsförvirringen sprider sig. Trots att vi lever i en upplyst tid med många fiffiga tekniska lösningar tror 50% av Svenskarna och 70% av de som bor i USA på spöken. Är det i det ljuset man ska se de löjligaste tagna familjenamnen? Ett namn kanske består av en del som man begriper och en annan som bara är koko. Bör man ge upp, inte kräva att allt bör hänga ihop, och sluta söka efter en logisk mening för att få sinnesro?

Många tycker att ortsnamnet Njutånger (Hälsingland) är lustigt. Först ha trevligt och sedan få fan för det. Men en Ånger är en havsvik och Njut är antingen en fiskemetod eller en högst speciell formation i en vik.

Arkelsten. Vad är det? Sten är inga konstigheter men så är det själva Arkel.

”Jag tror banne mig att jag gått och fått en sjutusans arkel på tunntarmen”

”Usch vad folk loskar på trottoarerna nu för tiden. Under dagens promenad fastnade en massa illaluktande arkel under skorna”

Eller som radioteaterreplik:

”Hm jag tror det drar ihop sig till arkel”

En tanke om ”DET ARKLAS BLAND BERGEN”

  1. Webbmästare Hans granskar nätet och gör följande anm:

    Arkel är bland annat ett samhälle i södra Holland, men det kan även vara ett dataföretag i Leicestershire, England eller varför inte ett företag som tillverkar cykelväskor. Med mera.
    Som efternamn är det i alla fall rätt unikt, det finns sju personer med efternamnet Arkelsten i Sverige, alla boende i Stockholms län. Den äldste är 92 år.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.