EN DAG I EN RADIOMANS LIV

Tåget till Stockholm är fullsatt. Harklande gubbar, snörvlande barn och en mamma som sjunger en visa för en liten. Min favoritkonduktör, en mogen dam, kollar biljetten, växlar några ord och går vidare.

Lyssnar på ”På dina bara knän” av Ann-Marie MacDonald. Det är en fantastiskt storslagen berättelse från Nova Scotia i Canada. Boken har hållit mig vaken under flera nätter .

Då kommer en snipig kontrollant och gör en extra biljettkontroll. Han tycker inte om min biljett. Verkar inte känna särskilt varmt för mig heller. Jag föreställer mig att han om natten ligger och onanerar med en regelbok i ena handen. Till slut ger han upp och går vidare. Kanske kom han att tänka på förra veckans dramatik med 11-åringen som blev dumpad från tåget. Möjligen insåg han att rubriken ”Blind radioman SJ:s senaste offer” inte skulle ge honom löneförhöjning.

Mot Radiohuset vid Gärdet. Äntligen fick jag träffa en av mina idoler: Hanna Sahlberg. Hon kom som 24-åring till Kina, Byggde upp ett SR-kontor i Peking och lämnade under 5 år rapporter från Mittens Rike till Sveriges Radio och alla lyssnare. Under samma period har hon också fött två barn ”det skötte jag under semestrarna”. Det handlar alltså om en skrämmande ung och talangfull person. Givetvis talar hon flytande Mandarin.

Nu satt jag i samma studio som Hanna och deltog med Ola Vång i hennes Talkshow ”Sahlberg i P1”.

Vi talade demokratisyn. Hanna och Ola (han bor i Peking och skriver för SvD och Sydsvenska Dagbladet) lade ut texten om Kina. Kan ett verkligt välstånd växa ur en diktatur? Ola påpekade att Indien, som har demokrati, bebos av mängder med fattiga analfabeter medan Kina med sina strama tyglar har bättre sjukvård, högre grad av läskunnighet m.m.

Dock var båda överens om att Kina är bäst i Taiwan.

Själv talade jag om ”Ring P1”och dess betydelse för demokratin här i vår egen ankdamm.

Efter programmet fick jag boktips av både Hanna och Ola och svävade på små lätta Hanna-moln ut ur Radiohuset. Satt i en taxi under en halvtimme på Strandvägen och tokskrattade med Zorah. Hon berättade om den Iranska Revolutionen och om den totala bristen på demokrati i dagens Iran. Hon prisade bilkön som gav oss all tid i världen.

Nu ska jag axla mitt föräldraansvar och ta Greven i örat. Om han inte gjort något fuffens kan man ändå räkna med att han har något i kikaren.

Ola Vång, Täppas och Hanna Sahlberg Lyssna: Radiokorrespondenterna

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.