BOKMÄSSAN DEN TREDJE DAGEN

TM och Jullan börjar hyperventilera när vi står i hissen från 14:e våningen på väg till en väntande taxi och färd till Lind & CO:s förlagsmiddag. Stämningen i det trånga utrymmet hotar att explodera när förklaringen kommer och en röst säger:

”Hej, det här är Rickard Wolf.

Känner på hans haka. Den är blank som ett nyvärpt ägg.

”När jag kände på dig senast hade du skägg som en apa.”

”Jo fast nu spelar jag Maria Callas.”

Han berättar att han skrivit en självbiografi. Hur många gånger har jag inte hört den repliken de senaste dagarna? Snart går det fem självbiografier på varje medborgare.

Om någon frågar mig hur det är att vara på bokmässan svarar jag att det är som att under tre dagar oavbrutet, timme efter timme åka hiss med Rickard Wolf upp och ned i Gothia Towers.

Täppas och Peter OlssonFörlagsmiddagen på ”Hos Pelle” är munter och generös. Massor av god mat. Sitter bredvid en luguber Kicki Danielsson. Hon är rar men talar helst om sitt eget svårmod och frågar aldrig efter något som ligger utanför hennes sfär. Jullan sitter bredvid Jonas Moström, den deckarskrivande läkaren, medan TM har hur kul som helst, roar sig kungligt, tillsammans med Thomas Sjöberg. Han som skrev succéboken ”Carl XVI Gustaf, den motvillige Monarken”.

Ulf Elving, som sitter vid ett annat bord med ett annat förlag och Hollywoodfrun Maria Montazami, kommer över, prisar mina radioinsatser, och brummar vänligt. Mest hänförd är han över Jullens skönhet och jag vet inte om jag ska tvåla till honom eller ta det som ett slags familjär komplimang. Ulf är så snäll att jag dumpar gubbsjuketanken.

Efter middagen bär det av till Baren på Avenyn. Det är varje god faders uppgift att ta sina döttrar till denna legendariska fyllefest.

”Oh Herregud” mumlar TM och räknar in så många Kändisar att det skulle kunna fylla samtliga TV-kanalers soffor under en 10-årsperiod. Thomas Bodström, Plura, Ranelid, Maria ”Bitterfittan” Sveland och tusen till. Ann Olivecrona presenterar mig för Nanne Grönvall som visar sig vara en riktig raring.

Idag söndag skriver Expressen en massa dynga om mitt förlag Lind & Co. Förlagschefen uppges ”ha rymt från landet” (Kristofer har ett sabbatsår då han pluggar modern historia i London) ”Thomas Sjöberg är arbetslös” (Hans bok har sålt så bra att han kan ta det piano ett tag) Så där håller det på.

Vi äter räksmörgås på 23:e våningen, tackar för oss och reser norrut. På Centralen står nyanlända ”Östen med Resten” (Hon kommer med solsken till mig) som ska medverka i Bingolotto.

Alla har vi våra uppdrag i tillvaron och just vårat är utfört och klart för denna gång.

Från hotellrummetGöteborgtäppas framför Göteborg
Täppas och TullamajaTäppas på Heaven23, Hotellets skybarTäppas signerar
Utsikt från Hotellet

4 tankar om ”BOKMÄSSAN DEN TREDJE DAGEN”

 1. Du klagar på att Kicki Danielsson är självfixerad. Hon är inte ensam om det. Uppenbart är hon din spegel. Du låter inte heller någon annan framföra sin åsikt utan måste alltid framhäva din.
  Mötet kan därmed lära dig något, förutsatt att du ha förmågan till självkritik.

 2. Hej Täppas,
  hur smakade räkmackan? Jag har nämligen hört att det är där de gör världens bästa, stämmer det?

  1. Hej Mikael!
   Räkmackan smakade mycket bra. Det var inte på fluffig tékaka och det var mycket räkor. Men ska det inte vara ägg också? Min dotter TM påstod att räkmackan på Lill-Babs kafé i Järvsö är vassare men jag vet inte.
   Hej från
   täppas

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.