DENNA DAG SOM IDAG ÄR

”Hur är läget?” undrar Åsa artigt på gymmet.

”Dåligt” säger jag medveten om att man inte svarar så men jag har en postpubertal och existentiellt finnig och svår dag.

”Jaså?”svarar hon en aning osäkert.

”Ja, vi ska ju alla dö.”

Paus.

”Ja men inte just idag va?” Fniss.

 

Grand Final i skojarbranschenNej men det är väl klart. Har just skrivit på för 20 nya PT-pass, Felix är hemma från Oslo för att hälsa på och jag skulle inte för allt i världen vilja missa slutet på Kerstin Ekmans ”Grand Final i skojarbranschen”. Boken är fenomenalt och enastående jättebra.

 

När jag var liten låg det böcker på det ovala teakbordet. Bland ljusa ringar efter glas och koppar, en väldig askkopp och några exemplar av Expressen och Tidningen Se. Det var böcker av Moberg, Han Suyin, Olle Hedberg och; Kerstin Ekman. Detta hände sig alltså för mycket länge sedan. Vi hade inte ens fått någon TV.

Nu läser/lyssnar jag som gubbe på samma Kerstin Ekman. Hon är mer än vital. Hon är otrolig. Det gör inte så mycket att Katarina Ewerlöf läser boken för en så här bra berättelse är det svårt att förstöra.

En uppburen författarinna och Akademiledamot har den begåvade men inte så sociala och fotogeniska Babban Andersson i ryggen. Det är Babban som skriver böckerna. Upplagorna stiger och utmärkelserna haglar. Men, allt hänger på ett hår.

Dessutom är den tid, från sent 50-tal och fram till idag, ljuvligt skarpt skildrad. Vårdhemskollektiv vars personal förläst sig på R.D. Laing, allt var så enkelt, och underbart hemska porträtt av bildade Akademi-farbröder med hängmage och pinnben.

 

Ringer Jullan och ber henne Twittra åt mig. En hyllning till denna storartade bok. Hon frågar om jag hört senaste vitsen?

”?”

”Vet du varför det går så dåligt för Sossarna?”

”Nej”

”De borde juholt sig till reglerna”

 

Nästa vecka kommer hon hem från Göteborg.

PS.
Är Göteborgsvitsen obegriplig? Det beror på att vi, Täppas och Webbmästare Hans, har en pensionerad svensklärare som ett filter mellan oss. Denne förstår sig bara på språkliga regler och  inte på humor.
DS

5 tankar om ”DENNA DAG SOM IDAG ÄR”

  1. Ja så där kan det gå om man som korrekturläsare inte alltid hänger med på göteborgsvitsarna utan tror det är en simpel felstavning. Var väl lite trött kanske. Men nu ska jag rätta till vitsen så det blir en vits. 🙂

  2. Ja precis, de där svensklärarna, dom hör bara felet, att det bara är i södra delarna det sägs holt (hållt) de lyssnar efter om hållits sägs och hör inget:-) lite kul är det ändå;-)

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.