BUDDHA BESÖKTE ALDRIG ”SKARA SOMMARLAND”

När vi kliver ur bilen vid Tigertemplet i Krabi undrar Chang, vår chaufför, om vi verkligen i denna bedövande hetta kommer att klara att ta oss de 1237 stegen uppför de bitvis branta trapporna upp till ”The Golden Buddha”. Den guldskimrande statyn tronar c:a 600 meter upp på en bergsknalle ovan det i en grotta, stor som en medelstor tågstation, inrymda templet.

Jag spänner musklerna och Chang klappar artigt mina biceps.

”World Class” säger jag.

”Yes, World Champion.”

”No, I mean World Class at Hornsgatan nearby Slussen and my PT Peter Ottosson.

Chang fnissar. Han har träffat knäppa ”falanger” (Det namn Thailändarna har på turistande blekansikten) förut.

Innan vi går in i templet för att bli välsignade av en Munk, vänder Jullan på sitt linne med texten ”Girls just wanna have safe sex” ut och in. Men den respekt hon därmed visar Buddhismen betalar sig dåligt när Munken, som gladeligen fäster armband rund både Grevens och mina handleder, inte vill vidröra henne. Han släpper bandet i hennes öppna hand.

Under vandringen upp mot ”The Golden Buddha” säger Jullan att Buddhismen i stort sett är OK men det där med att en Munk inte får vidröra en kvinna verkligen suger. Vad är det för jämställdhet? Hur mycket ska man acceptera när det kommer till religiösa egenheter? Könsstympning tycker de flesta är vidrigt.

H säger att en Buddhistisk Nunna förmodligen inte får röra vid en man heller så någon slags jämställdhet råder ändå.

Klättringen upp längs trapporna gör oss sjöblöta av Svett.

”Det här är fan inte kul, Pappa” utbrister Greven.

”Kul! Tror du Buddha startade en världsreligion genom att hävda att alla borde ha kul? Lidandets Väg, är vad han pratade om.”

Greven menar att den där Buddha kan stoppa upp lidandet någonstans men sätter ändå en väldig fart och kommer först av alla upp på toppen. På berget bor mängder av apor. De sitter här och där i branterna och är, medan svettiga människor med bultande hjärtan knogar uppför trapporna, fridfullt sysselsatta med sina apliv.

Efter Tigertemplet och ”The Golden Buddha” färdas vi in i djungeln och badar i varma källor. Varmt vatten och värme överhuvudtaget råder det ingen brist på men ett dopp i detta speciella vatten sägs ha magiska och läkande egenskaper. Grodor kväker, fåglar kvittrar och sjunger inne i den feta växtligheten och det vete fan om inte Fantomens grotta ligger i krokarna. Jag hör upphetsade trummor och om dessa ljud inte kommer från Longo Longo måste det vara från Wambesi.

Inte munkanpassadDjungeltur
Varma källorSvalkande bad i varm källa

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.