DEN BLOMSTERTID NU KOMMER

Greven med kompis

På väg till Katarina kyrka och Kulturamas skolavslutning  pratar H och jag om att en hel del ringt till P1 och gnällt över att skolavslutningarna numera är profana. Ingen Kristen, Muslim, Buddhist, Datanist eller New Age:are ska behöva känna sig kränkt.

Ingen präst är inblandad och stämningen i kyrkan är så explosiv att det nyreparerade taket hela tiden hotar att flyga av som en Champagnekork.

Under flera dagar har jag terroriserat Greven med att han bara måååste sjunga ”Idas Sommarvivsa” solo och han har fnyst som en uttråkad tjur. Nu sitter han med ren skjorta bland sina klasskamrater.

5:orna framför en rockig variant av ”Here comes the sun”. Distade gitarrer och ösig sång.

Tre flickor i 9:an sjunger en stämsång så otroligt vackert att jag får en helvetisk gåshud. Det låter som när de där två systrarna, ”First Aid Kit” heter de väl, som sjöng på Polarprisutdelningen så att Patti Smith grät floder. Även om atmosfären i kyrkan är uppjagad till tusen är det många som bölar i detta ögonblick. De där flickorna är sådana som kommer att märkas om några år.

Under näst sista numret, då en annan grupp 9:or framför en svängig duett med kör och full instrumentering, gråter artisterna så att sminket rinner och när sedan ”Den blomstertid nu kommer” börjar pumpa ur den mäktiga orgeln reser sig alla och tar i med full kraft. Den Gud som nämns i andra versen kan ju vara Allah likväl som Lucifer eller den gamla vanliga.

Det var en av de kraftigaste skolavslutningar jag varit på och då har det ändå, med fem barn, blivit en del. Känner mig förlöst som efter ett gurglande Maranatamöte. Även Greven verkar mycket nöjd.

Vi, H och jag,  går hem och lägger oss i fosterställning och ber till vilken Gud som helst att Greven inte ska komma hem packad. Men det gör han inte. Allt slutar lyckligt och nu börjar sommaren.

9 tankar om ”DEN BLOMSTERTID NU KOMMER”

  1. Hej! Jag har också varit på skolavslutning i kyrkan. Gymnasiets avgångsklasser. På sluttampen klev prästen fram och sa: ”Nu skulle jag vilja önska er Guds välsignelse, men det får jag inte så jag säger Lycka Till!” Finurlig präst.

  2. Låter vackert alltsammans men vore jag präst skulle jag vägra allt detta, Skolverket och skolorna kan väl leta mysiga lokaler att ha stämningsfull avslutning i på egen hand, gympasal, matsal, har de inga sådana kanske de kan hyra in sig i något köpcenter eller galleria och rektorn håller tal och sjunger, personligen tror jag Skolverket kunde läggas ned. De bestämmer hur en yrkesgrupp ska utöva sitt yrke som dessutom inte har något alls med skolan längre att göra och inte staten heller, att vi fick utbildning en gång i detta land just via kyrkorna det är nog glömt. Men lite som att jag hittar en diagnos hos en patient men behåller den för mig själv, hen kan ju bli kränkt. På kvinnokliniken där män undersöks, (vet vi har inte jämlikhet i detta land;-), när spermierna var stendöda i mikroskopet gav jag en mild omskrivning annars föll mannen ihop på golvet, (inte stendöd men nästan), de är icke funktionsdugliga lät den;-).
    Ha nu en härlig sommar och fint sommarlov. Soliga sommarmolnshälsningar från mig:-)

  3. Så skönt att vi har glömt att svenska kyrkan stod för den sk undervisningen på medeltiden. Religionen med alla gudar skall hålla sig borta från den kommunala och statliga skolan.

  4. Hej Monica!
    Älskar egendomliga asociationer men, kanske är jag dum i bollen,för jag hänger inte med i slutet av din kommentar. Snälla, förklara mer!
  5. Jag tänkte förstås att du skulle förstå, och övriga inte fatta:-), nu måste jag tänka till själv och läsa vad jag skrivit:-). Hade en helhet i det då, nu har jag ju tänkt så mycket mer på annat sen dess:-).
    Ja, dels att det är absurt hur Skolverket går in och talar om hur någon ska utöva sitt yrke som har noll med skolan att göra. Som om ”staten” i förlängningen gör så i samhället med alla yrken. (Har dessutom läst skollagen nu och den är diskriminerande anser jag, där står att eleverna ska fostras i västerländsk humanism och dessutom i kristen tradition för det bygger vårt land på), redan där har de skrivit motsägelsefullt, Blomstertid har de välsignat själva, den är tradition i alla verser, intressant tycker jag. Och jag menar att säkert kan någon som tvingas sjunga eller lyssna bli kränkt.
    Ja sedan drog jag en parallell till ett annat yrke, mitt, lite som ”Bia” skrev, prästen: ”vill säga Gud välsigne er men det får jag inte”. Lite så kan det vara inom analysvärlden med analysvärden, visst ges en klar diagnos, det vill väl alla ha om den finns så de kan få rätt behandling men ibland kan en omskrivning behövas, att inte säga hela brutala sanningen som den med spermieanalys, det hade jag aldrig tänkt på tidigare, men om mannen hör att hans spermier är döda så är livet slut:-). Inget du behöver tänka på dock;-). Lite långsökt kanske men i alla fall:-). Jag drar liknelser till Skolverket med detta, ungefär så förvirrat blir det menar jag.

  6. Kom på:-) jättetydligt, att både äta kakan och ha den kvar, det är så Skolverket och skolorna agerar, och jag tycker kyrkan ska avsluta det samarbetet och bara bjuda in till studiebesök när kristendomen studeras.
    När döda spermiemannen får beskedet: icke funktionsdugliga, tror han att det fortfarande är hans kvinnas ”fel” att de inte får barn så blir det också tokigt om man inte är tydlig. Och kolla skollagen!

  7. Hej Monica!
    Jo men nu tror jag att jag fattar. Ska jag säga som har guldmedalj i ”Långsökta liknelser”
    Och det samtidigt som jag är väldigt mycket för raka rör och pang-på-beskrivningar. Men inte måste man vara konsekvent jämt.
    Men ta t.ex. när de omskriver Anti-Darwinism med ”kreativ design” så reser jag borst. Vetenskapen åker ut med badvattnet och bibelns skapelseberättelse smygs in bakvägen.
    Men strunt i det och ha nu en riktigt skön helg
  8. Vill tillägga att jag själv har en tro, kristen, men är hyfsat tolerant, jo det är jag, vi har alla så mycket gemensamt på vår jord, det mesta, men jag är kritisk mot det dåraktiga toppstyrda med lite av Nordkorea-feeling:-). Och tycker det är stämningsfullt i en kyrka, besöks mest på konserter eller ensam och tänder ett ljus. Sen finns det tokigheter i alla sammanhang och överallt där människan finns, det får man också ha lite koll på:-). Nu har make lärare semester och är så glad fast alla lov är borttagna på hans skola. Trevlig helg!

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.