TUFF SKIT

När alla gått till sitt kopplar jag upp Tal-DN. Hela tidningen kommer ned till en slags mobil och sedan kan jag läsa/lyssna på det sätt som just jag läser min tidning. Slänga sporten, smygglutta i dödsannonserna och plöja kultursidorna. Talsyntesrösten heter Ingmar. Han låter fullständigt indifferent och tar inte ställning till något. Han bara läser.

Ledaren får mig att hicka till. Genom åren har jag fått ett och annat nålstick från ledarsidan men nu ägnas hela huvudledaren åt att beskriva min tvivelaktighet. De menar att jag gått för långt, varit osaklig och tagit ställning. Det gäller den debattartikel där jag skrev om Vilks, yttrandefrihet och demokrati på SVT:s debattsida i slutet av förra veckan. Den var raljerande och bitvis kryptisk men jag fick massor av ryggdunk. Kommentatorsfältet till debattsidan fylldes visserligen med ilskna uppkastningar. Det var som om varenda SD-are som kunde stava hojtade till.

Från nära, kära och vänner kom : Jättebra! Precis så tycker jag också! M.m.

Idag, när DN:s ledarsida sågade samma spalt gick rullgardinen ned. Förvirring utbröt. Ansvariga började ringa. Plötsligt var debattartikeln inte alls bra. Den var riktigt dum. Jag var dum.

Gick ned i gränden för att ta ett stopp Greve Hamilton och kontemplera över att, oavsett om jag skrivit bra eller dåligt, det är Hanne, Peter och gänget på DN:s ledarredaktion som bestämmer var det åsiktsmässiga skåpet ska stå. Fortfarande oavsett om jag handlat rätt eller fel känns det beklämmande. Ryggradslöst.

En pappa kommer ilande med en vrålande unge till dagiset snett över gränden. En ung dagisfröken står beredd att ta emot. Pappan är tokstressad. Ungen tjuter. Personalflickan säger strävt något om färgen på barnets snor. Jag hör hur pappan håller på att bryta samman.

Stoppar han en femhundring i hennes ficka eller hur får han henne att plötsligt låta glittrande jättepositiv och resolut ta hand om hans ledsna barn?

Under hurtiga rop och med smattrande klackar avlägsnar sig mannen. Kanske till ett viktigt möte, vad vet jag.

Vi har alla som vi har det denna dag. Tuff Skit, helt enkelt.

14 tankar om ”TUFF SKIT”

 1. Äh, en höna av en fjäder.
  Som om ingen annan tycker något? Alla tycker. Tyvärr tolkar många också, tolkar på sitt sätt. Vi andra förstår precis vad du menar.

 2. Undrar hur Vilks tänker och säger. Kanske läge för en freds och försoningspipa, om det nu finns något att försona. Jag tycker inte det.
  Jag tror inte att man kan förändra människor utan det är individen  som måste jobba med sig själv, känner mig själv på det viset.
  Synd bara att vi måste leva med människor som Vilks.  Därför tror Vilks och hans motståndare får jobba med sig själva. Vi kan nog inte få Vilks att ändra sitt beteende och tramp i klavert. Undrar bara vad som får människor att lyssna på honom. Måste finas viktigare saker, typ samla burkar i parken efter alla flummiga konstnärer.
  Dixi

 3. Täppas!
  Jag tycker din text var oerhört modig och viktig! Jag blir skrämd av att DN:s åsikter styr så! Filmaren och analytikern Ingela Romare har skrivit en väldigt viktig text om Vilks konstprojekt och om faran av att kränka människor. Den har ingen tidning velat publicera. Istället finns den på hennes blogg: http://varan7-15.blogspot.se/ 
  Så har hon också skrivit om att hon inte, ofrivilligt vill vara med i hans konstprojekt: http://ingelaromare.blogspot.se/2012/06/konst-gladje-och-verklighet.html
  Jag tycker inte att du ska ångra din text!

 4. Flyttade ut från Stockholm och Åsögatan på Södermalm 1988 precis innan det blev så hajpat och förstört och blev ”Sofo”. Flyttade till Gotland och Öland och jag lärde mig att Sth definitivt inte är någon stor glittrande monopol i vår värld. ”Far to many frogs in a too far little pond” O Wilde tror jag. Vad har det nu med Vilks och det att göra? Du vet ju att i Sth eller rentav i landet som helhet, finns det bara plats för en fråga i taget – TinTin började bli saggigt så nu kom du som en räddning! Jag är inte så förfärligt ängslig och harmsen av mig, utan skrattade högt när jag läste din debattartikel. Jag anser att du har rätt, jag vill inte heller betala för Vilks bevakning eller för något av vad han gör för den delen.
  Stå på dig annars gör någon annan det !!!! (Citat Lennart Gårdinger.) Visst kan du vara för djeflig i bland men du reder alltid ut det till slut. Så blir det nu också, SR får inte vara så ängsliga – Täppas for PRESIDENT !
  Hälsar Susan Westin-Rundberg, boende på Gotland och Öland. 

 5. Hej Susan, lyckliga du som kan bo både på G-land och Öland. Själv får jag bo kvar i misären på söder. Sa farväl till Bäl 1990, samma titel ha Di smaklösa på en låt som du säkert har hört.

  Det du skriver kan du kanske sända in på någon insändarsida som stöd för Gubben. Som det verkar nu så är det mest vilks kompisar som gör inlägg i debatten.

  Du föresten, betalar man skatt på Gotland? byter man inte batra tjänster där? så som på vikingatiden.    

 6. Hej
  Tog Vilks i försvar vid tidigare tumultet men nu tycker jag han ”x the line” Håller med Täppas! detta har bara blivit löjligt barnsligt
   
  Lars

 7. Jajamensan, vi måste värna om rättigheten att förolämpa folk i hela världen för allt möjligt!
  Feta, fula, handikappade, kvinnor, homosexuella, transsexuella, svarta, vita, gula och bruna ska alla få veta att vi ska få säga och göra vad man vill utan repressalier. Det är vår rättighet att såra andra för det dom är och det som dom tror på. 

  Vad hände med hets mot folkgrupp?

  Fantastiskt det där, man får reta upp anhängare i hela världen, men totalt intetsägande ”konst” och kalla det yttrandefrihet.
  Men när någon ifrågasätter att herren i fråga för att han retat upp folk med flit, så ska man hålla käft?
  Det är ok så länge du jävlas med halva världen, men inte när du tycker illa om en person?

  Fotbollsklubbarna ska betala för sin egen polisbevakning (som dom själva inte kan önska bort), inte heller har Djurgården eller Aik gjort något konstprojekt för att göra den andra klubbens supportrar ännu mer ilska.
  Men herr Vilks ska klara sig undan…

  Jag ska nog ta och förolämpa alla ordningsvakter i Stockholm riktigt grovt, och sen när vartenda en vill slå ihjäl mig ska jag be om poliseskort. För det är jag värd, för att jag värnat om min yttrandefrihet!

 8. Jaha nu bekände du färg. INGENTING betyder ett dugg för dig utom din anställning ! Vilken underbar hycklare du är.  Då du o dina reaktionära SD-anhängare anhängare inte fattar ett dugg så vill jag betona att följa är satir och/eller inroni;
  Jag har ingen lust att betala nå´nting för dig, vare sig ditt blindstyre och allra minst barnbidraget !
  Känbns fint vad ?  Att uppvigla folk att ta död på nå´n som inte tycker som du, i en radio som du inte äger men tydligen kontrollerar ! Att du får säga vad du vill men ingen annan och alla andra betalar, det är din public service
  och din yttrandefrihet. Du herr´n, det är garanterat inte min !

 9. Ja du Täppas. Jag har alltid tyckt att du är en oempatisk skitstövel. Har tvingats lyssna på dina otrevligheter och skändande  av de uppringande i ”Ring P1”.
  Du verkar så obildad både socialt och kunskapsmässigt.
  Du verkar dessutom ha levt däruppe i din håla med både hörselskydd och ögonskydd, helt befriad av intryck
  från din samtid. 

 10. Vilka avhyvlingar 🙂 Tat lugnt skulle ni vara så otrevliga mot grannar eller arbetskamrater? Drar en djup lättnad över att man inte är kändis eller har en egen blogg. Visst Täppas är kontroversiell och provocerar tydligen många men förminska inte Er själva med så hårt språkbuk..

 11. Problemet är ju de lättkränkta muslimer som har fobier mot det mesta och gärna använder sig av våld för att få sin vilja igenom så varför ska vi betala skatt för att importera dem och sedan betala ännu mera skatt för deras fritidslokaler och socialbidrag?
  Om Lars Vilks får skylla sig själv så får ju även lättklädda kvinnor som blir våldtagna skylla sig själv eftersom de provocerar våldtäksmännen när de bjuder ut sig, ja de från mellanöstern har visserligen den åsikten men jag trodde inte Täppas tyckte så.

 12. Joo det håller jag med om Muslimer är oerhört lättkränkta, om man är medveten om det kanske man inte ska spotta på dom som Vilks gör och kalla det ett konstprojekt och låta oss andra stackare ta smällen? Jag håller med Täppas att man ska låta omdömet styra lite och inte utmana och spotta på dom som inte tål det. Utmana gärna mig eller nån annan svensk vi bryr oss inte men muslimer har en annan kultur och tänkesätt.  Lättklädda kvinnor i Sverige ska gå säkra tycker jag, från våldtäck i allafall men inte från uppskattningar och förslag kanske är man våldtäcksman så ska man buras in och ha hjälp…

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.