NOBELT NORRUT

Söndagens jämngrå himmel släpper regnpilar. De äter sig in, mellan schal och krage när jag kånkar packningen genom gränderna. Rullar som ett Bowlingklot, fäller två Finnar med kartor plus en grupp Koreanska studenter, mot Obelisken vid Slottsbackens topp.

Maria, som med sin son bevistat en Hockeyturnering, plockar upp mig någonstans mellan de Ryska turistbussarna och Högvakten varpå vi färdas ned mot Strömmen, runt Slottet, över Gustaf Adolfs Torg, via Hamngatan, rakt på Sergels torgs glaspitt, viker höger raka spåret längs Sveavägen, över Kungsgatan, förbi platsen där Palme mördades, Stadsbiblioteket och Hard Rock Café mot Norrtull och Wennergren Center.

Maria sätter foten mot gaspedalen och Toyotan börjar klättra längs den Mätarlarv som är E4. The road to Haparanda. Regnet hamrar på framrutan, vindrutetorkarna har fullt upp och några timmar senare kan vi svänga av i Jättendal.

Funderar. Felix dök upp, nyligen influgen från Oslo, på förmiddagen, iförd en kornblå linnekostym. Han frågade mig om Nobelpristagaren och jag sa att jag inte hade en susning.

”Men har inte du läst ”Vitlöksballaderna” va?” undrar Felix.

”Jo visst.”

”Det är han.”

”Jaså ja jävlar, den boken var väl rätt bra, men NOBELPRIS. Nja. Den var lite mjällig”

”Mjällig, sa du det?”

”Jo; Den avgav små flarn på ytan men jag kände inget på djupet.”

Men skit i det, jag har läst en Nobelpristagare.

Vindrutetorkarna gnider av och an. Snart framme.

5 tankar om ”NOBELT NORRUT”

  1. Man trodde ju att det skulle vara något aldeles extra när akademien var tvugna att uppfinna ett helt nytt begrepp för att beskriva det. ”Halucinatorisk klarhet” är ett begrepp som jag tror akademien får ta och definiera tydligare, eller är det snarast att betrakta som en vink om vad de gr på sina möten?

    1. Martin!
      Ja det måste ju bli en klassiker: Hallucinatorisk klarhet. Låter det inte som ett rus på Peyote eller kan det vara något i maten Akademien äter under sina möten på ”Den Gyllene Freden”?
      Tack också Martin för ditt tidigare inlägg om detta med att tolka text. Flera vänner till mig har hört av sig per telefon och sagt att du slog huvudet på spiken.
      Kan man inte tala om en, från din sida uppvisad, Hallucinatorisk klarhet?
      Hej från
      Täppas

      1. Det hade varit det, om jag kommit till slutsatsen genom att observera vaga företeelser i Sverige idag. Men framtvingad självcensur är ett redskap som totalitära krafter använt så länge man kan minnas. Jag bodde i USA ett par år under 00-talet och efter 9/11 svepte en våg av självcensur över landet, frågan diskuterades även flitigt i landet. Så nej, jag har inte nått någon hallucinatorisk klarhet, jag har inte ens varit särskilt orginell, det jag skrev är etablerad sanning. En sanning intellektuella upplevt i alla tider, i alla länder från öst till väst.

         

  2. Jo han är duktig Martin på intellektuellt förklara en sak, vi andra känner vad som är rätt, vi som inte är så intektuella som Martin
    men Hallucinatorisk klarhet, vad det nu är?Det har jag nog, vill inte ta nån ära eller nåt av Martin eller nån annan men men detta faktum är nog klart, jag VISSTE att det skulle bli Miraklet i Berlin (fotboll) och det blev det, detta är bara blott en av mina klarheter, haft oändliga joo även tjänat pengar på det, hehe

  3. För övrigit har jag djup sympati för Fredrik Rainfelt för hans medkänsla i matchen, fan vet om jag inte röstar på moderaterna…hehe

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.