”HASSEL- PRIVATSPANARNA” PÅ GRAND

Äntligen blir det så dags för filmpremiär av Måns Månssons ”Hassel – Privatspanarna” på biograf Grand vid Sveavägen. Det var på just denna Cinematograf Statsminister Olof Palme och hans fru Lisbeth satt och såg ”Bröderna Mozart” en februarikväll för 25 år sedan innan paret gick över Sveavägen, en mördare dök upp och, som man säger; resten är historia.

Biopremiär

Måns film skildrar ett gäng gamla privatspanare. De ger sig inte. Sven Anér, 91, spelar sig själv, precis som jag (programledare för ”Ring P1”) och Göran Lamberts (advokat). Roland Hassel, spelad av Lars-Erik Berenett,är som pensionerad Polis en del av privatspanargruppen och den rollkaraktär som ger ram åt filmen.

Måns Månsson och jag

Efter visningen är jag Moderator för ett offentligt samtal, om filmen och om Palmemordet. Lars-Erik Berenett är grinig. Han säger sig respektera Måns som filmisk konstnär men tycker uppenbarligen att filmen suger. Jag ställer frågor till Lars-Erik men då jag är lite blind upptäcker jag för sent att det egentligen är Sven Anér som svarar. Denne har en riktigt hemsk andedräkt men det kanske man får ha om man är 91, Jag vill vråla: ”Använd tandtråd!” men då hoppar Göran Lamberts upp på scenen och säger något annat.

Offentligt samtal

Det blir ett roligt samtal. Några i publiken är stupsäkra på vilken mördaren är och Sven Anér är säkrare än så. Den som sköt, menar Sven, heter Anti någonting och sitter i Riksdagen för Moderaterna. Högt och lågt, Jag får blommor och en Goody Bag men när de övriga i premiärgänget beger sig till en Kubansk sylta på Tegnérgatan, tar H, Jullan och jag T-Banan hem. Dricka Té, knyta ihop kvällen och köra en vända med tandtråden.

På väg hem

3 tankar om ””HASSEL- PRIVATSPANARNA” PÅ GRAND”

  1. Lars-Erik verkar vara en trist typ och Måns vara bara 4 år när Palme mördades. Jag fick lära mig ett nytt ord/företeteelse; Goody Bag.  Extra plus för tandtråden.

    Hej från Leo 

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.