AKUREYRI

Luguber frukost men nu gäller det att stoppa i sig så mycket som möjligt inför resan till Akureyri. De säger att det lär ta 8 timmar och Felix uppger att han är i fin körform.

Radiomusiken i frukostmatsalen är rätt hemsk. Det låter som om Isländska artister förställer sina ansikten i groteskt inställsamma grimaser. Ändå syns det, eller hörs, i deras ögon att de bara gör sig till. Men det är väl också typiskt tillresta storsvenskar. Vi finner allt, utom restaurang Husid som gjorde oss lyckliga två gånger igår, som lite löjligt.Trots att P4 i Sverige låter ungefär likadant.

Receptionisten avtackar oss som två stackare vilka är på väg till ett krig där de är dömda att bli kanonmat. Herregud, vi är väl inte rädda för lite långkörning. Särskilt inte jag som sitter bredvid i en bekväm fåtölj.

Vinden börjar suga, nej tugga på bilen så snart vi kommit en bit. Vädret är uruselt men det blir strax sämre.

Inne i bilkupén är det i vilket fall behaglig temperatur, jag dricker apelsinläsk och tänker på ingenting.

Plötsligt, i ett bergspass, kommer en riktigt elak vind och föser bilen av vägen. Vi kanar nedför en lång snöklädd slänt och kläms fast mellan två vulkansvarta klippor vid foten av ett berg.

Nu är det kokta fläsket stekt. Men som vi sitter där med magarna mot uppblåsta Airbags, kommer ett stort Troll ut ur en grotta. Trollet ser rätt trevligt ut och har ett brett silverbälte under sin tjocka Trollmage.

Efter Trollet kommer 17 blinda Dvärgar i Basebollkepsar. Trollet visslar och pekar och glatt kånkar de småväxta upp vår bil på vägen, slår belåtet ihop sina händer och försvinner.

Vi reser vidare men 14 mil från Akureyri är vägen avstängd. En man från Trafikverkur säger att vi måste, på grund av snöstormen, ta en omväg på 20 mil.

Till slut kommer vi fram. Stormen piskar från havet och nu gäller det bara att få en bit mat och komma i säng.

Felix är bespetsad på att få resa på Valsafari imorgon men med den här stormen vete fan.

Håll i kepsen

En tanke om ”AKUREYRI”

  1. HUA… och här tänkte jag igår ”hoppas dom håller sej på vägen hela vägen” eftersom jag hört av Asta flera gånger att vägarna på Island inte är som våra vägar, då hela ön hela tiden rör på sej.

    Vilken TUR att trollet och dvärgarna dök upp!
    Men vad mer kan man förvänta sej… på sagornas ö? 😉

    Håll i er ordentligt, och ha det fortsatt underbart bra! (((kram)))    

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.