EN DELIKAT DAG

Efter ett dygns regnande ligger Solen på verandan och Humlor surrar. Greven lanar med pojkar i byn och jag förbereder mig inför att åka till Sundsvall och tala klockan 12.00. Det är Lennart Bergström, Sveriges Bästa Bokhandlare, som ordnar saker i den karneval som 6:e Juni blivit i Sundsvall.

På radion är det ängsliga inslag om Nationaldagen. Beröringsskräcken är tydlig. En historiker från Småland menar att denna dag inte bottnar i Svenska Folket. Vi vet vilka vi är och behöver inte bry oss. Dessutom är det Studentfirande i långa Banor och om det är något som är viktigt så är det Midsommarafton. Nationaldagen bor inte i Folkets Hjärta.

Men i Sundsvall är det Tjo och Tjim. De passar på att slå klackarna i taket och jag har verkligen inget emot att vara en del av det.

Felix berättade att det i Norge var debatt på radion kring 17:e Maj. En debattör menade att deras firande inte stod Nordkorea långt efter.

Nu ska jag förbereda mitt tal. En delikat uppgift att lösa med en kopp kaffe på trappen.

”Det är ju mer människor än på Gatufesten” säger Lena från Taxi Gnarp när vi kryssar genom Stenstaden på väg mot ”Vängåvan”i Sundsvall. Det här är något annat än friden i Jättendal men det blir en, som Nikke Ström i ”Nationalteatern” brukar säga: ”en Hit & Run”. Snabbt in, snabbt ut.

Funderar i bilen på vad jag ska säga. Ska jag, eftersom TullaMaja är Världsberömd i Sundsvall, dra historier om hur det var när hon var liten och åt snor?

Ska jag måla upp Världen som en enda stor Coca-Colaannons med människor av alla färger som sjunger tillsammans?På scenen med Lennart

Lennart har ett manus och jag behöver bara höra på och svara på hans frågor. Berätta om ”Lenins revben”, min senaste bok.

Mer signeringSignering

Stämningen är munter på väg mot hektisk. Senare under dagen ska Kjell Lönnå framträda. Han har skrivit sina memoarer.

På väg ut ur Sundsvall stannar Lena till utanför Burritos.nu. Därhemma finns en utschasad Greve, det är slitsamt att lana och till hans lycka har jag med mig en Kycklingburrito åt honom och en räkburrito åt mig.

Belöningen - Handlar BurritosHos Alberto och Milagros på Burritos.nu

Solen skiner.

2 tankar om ”EN DELIKAT DAG”

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.