MUNKAVLE?

Under Nationaldagens eftermiddag går jag runt byn. Solen är slösande, fåglarna upprymda och vinden är tät av goda Dofter. Det är en Strålande försommardag, inget snack om saken.

Längs Mellanfjärdsvägen stannar en bil. Någon är pratsjuk. Det är Nicke, en hyvens prick som är hjälpsam, social och på det hela taget en stor tillgång i en by som tappas på allt fler av sina innevånare.

Nicke är så överjävligt skicklig med en Grävare att han med dess skopa kan filéa en strömming på rekordtid. Med en sådan spetskompetens får han resa både inom och utom landet för att demonstrera Grävmaskiner.

Jag berättar att jag varit i Sundsvall och pratat och han talar om samlingen i Kyrkan klockan 13.00 och den efterföljande marschen till Hembygdsgården. Sofia, Prästen, hade sagt att vi inte får skämmas över att vi är Svenskar. Bra sagt, anser Nicke.

”Nu får man ju inte säga vad man vill” säger han en smula konspiratoriskt.

”Vad är det du inte får säga?”

”Ja men nu ska ju svenska traditioner och vanor trängas undan.”

”Jaha” undrar jag ”Men fortfarande, VAD är det du inte får säga?”

Han tänker efter.

”Neger” säger han ”Och Negerboll.”

”Ja men det där är ju bara krafs på ytan, men finns det något viktigt du inte får säga?”

”Vi får ju inte ha Skolavslutning i kyrkan längre.”

”Och var håller ni då Skolavslutningen?”

”I Kyrkan” medger Nicke ”Men vi får inte sjunga psalmer.”

”Jaså?”

”Nej fast det gör vi ju ändå?”

Så där håller vi på och gafflar. Jag menar att det finns länder där man kan råka verkligt illa ut om man säger ”Fel” saker men att vi vad Yttrandefriheten beträffar inte har mycket att gnälla över i Sverige.

”Ja men” menar Nicke ”Inte ska man väl behöva skämmas över att vara Svensk?”

”Vem har sagt att du ska göra det?”

När vi skiljts åt, som vänner, funderar jag under den fortsatta promenaden över detta med att det finns en grumlig uppfattning om att det existerar saker vi inte får säga. Denna känsla förenar människor i ett blink blink, samförstånd och det riktigt obehagliga är att Främlingsfientligheten förmodligen får sin främsta näring ur denna uppfattning av att vara belagd med Munkavle.

Jag riktigt längtar efter nästa gång, v 29 tror jag det är, som jag ska vara Programledare för ”Ring P1”.

Då ska jag efterlysa allt detta som inte ”får sägas”.

Kom igen då, säg det bara. Låt oss belysa dina synpunkter från olika håll och räkna inte med att förbli oemotsagd. Demokrati, typ.

12 tankar om ”MUNKAVLE?”

  1. Tack. Tack för att du säger grävmaskin och inte grävskopa. Blott små barn och journalister säger grävskopa om grävmaskiner.
    Hej från Leo!

    1. Leo, inte för att jag vill skryta, men det vill jag, så vet jag även vad en Dumper är. Min äldste son lade hellre en traktor än en nalle på huvudkudden men så är han också bilmekaniker och lite kunskap har spillt över på mig.
      hej från

      täppas

  2. Så här ur finländsk horisont så har jag blivit lite till mig när jag läst i tidningarna och sett på TV att svenskar med Stor Kraft förnekar att de skulle vara stolta över sitt land, stolta över Sverige. Vad är det för konstig rädsla som får vettiga (???) svenskar att reagera så? Det är ju inte precis så att det skulle vaja nåt hakkors över en nationalkänsla. Ni svenskar har all orsak och rätt att vara stolta över ert land. Alla andra folk känner och erkänner nationalstolthet. Att hissa sitt lands flagga, sjunga nationalsången, glädjas åt att man är den man är, bor där man bor. Betyder inte att man skulle förakta nån annan för det, eller inte inkludera senare komna svenskar Berätta Täppas, vad beror det här konstiga förnekandet på?

    1. Ja du vad kommer den där skammen ifrån?
      Det sägs ju att människor från Mellanöstern gör vad som helst för att slippa tappa ansiktet medan vi i Norden helst av allt vill slippa skuldkänslor.
      Jag tror i vilket fall att Svenskar ofta är rädda för att göra fel. Vi vill vara världsvana och  är livrädda för att göra bort oss. En hälsosam känsla av hembygdsstolthet grumlas  med  skam inför blotta tanken på att vara nationalist. Det hål som då uppstår kan då bli en spelplats för främlingsfientlighet.
      Eller vad tror du?
      Hej från
      täppas

  3. Ja, nationalist har i Sverige blivit synonymt med nationalsocialist, rasist och allt möjligt fult. Och det är säkert som du säger, att svenskarna är livrädda för att inte vara Politiskt Korrekta. Då blir de såna där. Fånigt, säger jag, och verkligen synd.

  4. hej, vart for min kommentar…? Jag skrev en men den for till gud tydligen. Kanske Politiskt Inkorrekt och din svenska bloggväktare tyckte att den inte passade…

    1. Men Kära någon!
      Inte tar vi bort något. Den här bloggen är fullständigt ocensurerad och jag fick ju din kommentar, som jag kommenterarde, som en studs till min mail.

      Måste fråga Hans, min Webbmästare, varför din kommentar försvann för dig.

    2. WordPress tyckte tydligen att det var skräppost, vet inte varför. Jag tror ju inte WP har något PK-filter 🙂 den ska bara ta bort sådant som misstänks vara spam, som tex innehåller en massa länkar och sådant. Men nu är den tillbaks!

  5. Nää, inte trodde jag att jag var censurerad. Men det händer ju konstiga saker också till exempel på facebook. Att man inte hittar det man varit säker på att man skrivit. Allt väl på den här sidan bottenviken. Nästan. Vet inte om du Täppas, eller ni som läser bloggen har kunskap om vad som händer hos oss just nu, om hatmail med mordhot gällande deras familjer och barn, som sklickas till kända finlandssvenskar. Det är jätteobehagligt, och man kan rent av tänka på hur allt började på 20-talet som sen utmynnade i nazismens maktövertagande i Tyskland med allt vad det innebar. Jag rekommenderar att ni följer med händelserna här i Finland för att kanske kunna stödja oss den dag det eventuellt behövs. Vilket Gud förbjude.

    1. Menar du att Finlandssvenskarna är en hotad minoritet i Finland?
      Det låter inget vidare men med tanke på att Norrland håller på att avfolkas finns det gott om plats, så varför inte flytta hit tillMellanmjölkens förlovade land?
      Hej från Täppas

  6. Ha. Det är det de s.k. Sannfinländarna tycker också. Att vi skall flytta till Sverige. Men vi vill liksom inte, det här är vårt land, här har vi bot i tusen år. Lika länge som finnarna. Och vi är inga rester av nån svensk ”kolonisation”, vilket de också tror. Vi har en 600 år gemensam historia! Och vi är inte rika.utsugare, utan bönder och fiskare och fabriksarbetare.Skall nån kunna kalla sig Sannfinländare så är det samerna.

  7. Alltså Sverige och Finland har en 600 år gemensam historia. Det glömmer ni också, för den delen.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.