LIVET I JÄTTENDAL, SHANGHAI OCH STOCKHOLM

När jag lämnar Jättendal, Lena Ström, Taxi Gnarp, kör mig till Y-bussen vid E4, är det  plusgrader och den vita fluffiga snön blir till kladdig gegga. På radion är det stormvarning men bussen susar smidigt till Stockholm.

Jullan med kompis

Innan jag går på Lind och Co:s Julfest på Svartmannagatan trillar det in en bild från Jullan i Shanghai. Hon verkar var i fin form och Shanghais Skyline är något annat än Kyrkan, sjön, åkrarna och skogarna som inramar Jättendal. Dessutom behöver man inte gasmask för att vistas i Hälsingland  men på radion i Shanghai kommer hela tiden rapporter om luftföroreningarna.

Björn och jag går till Julfesten på förlaget Lind och Co. Den är också en annan värld, Författare, förlagsfolk och journalister i en pratsam röra. Mat och dryck. Vi förser oss och jag känner mig först lite konstig. Alla ser mig men jag ser ingen. Vad har jag här att göra? Det  går dock inte många minuter innan blindnojan släpper och jag är i armarna på Monika Ahlberg, hon som byggde upp Rosendals Trädgårdar och förmodligen har sålt mer kokböcker än någon annan i landet.

Tina och jagHon har, efter 33 år, lämnat Tommy Berggren och fått ihop det med sin ungdomskärlek f.d. fotbollsspelaren Glenn Schiller. (Hur många fotbollsspelare med förnamnet Glenn finns i Göteborg?) Denne är en riktigt skrattglad  göteborgsk skojare och vi har kul.

Dan Josefsson och jag

Pratar länge med Dan Josefsson, mannen bakom böckerna ”Hemligheten”, ”Den mörka Hemligheten”, båda tillsammans med hot shotterapeuten Egil Linge och så nu senast boken som benar upp SäterSekten kring den ihopdiktade seriemördaren Tomas Quick. Dan berättar om tillkomsten av just den senaste mycket aktuella boken och Björn och jag får höra många spännande detaljer, sådant som är intressant men som inte passar sig på boksidor.

Så där håller det på. Stämningen stiger i takt med att vinet slinker ned. Själv håller jag mig till Mineralvatten men det är lika kul ändå.

Annika Legath talar engagerat om den mänskliga rättigheten att få kissa i duschen och hennes man klämmer avundsjukt på mina muskler.  I mitten av alltihop står Kristoffer Lind och myser. Det är han som byggt upp förlaget som nu är en levande och betydande organism i den Svenska förlagsvärlden.

En väldigt fin kväll långt från både Shanghai och Jättendal.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.