SKOTTSÄKER VÄST OCH BITANDE TORSDAGSVIND

Vinden nyper och biter i kinderna när Urban och jag traskar runt Djurgården. Himlen är jämngrå. Vi möter fem personer längs hela sträckan, 7 km. Det här är inget väder för tunnisar.

Urban berättar om när han besökte den lokala Puben i Bredäng härom sistens. Mellan Mälarhöjden och Bredäng är det bara en T-banestation men det är en avgrund av klasskillnader mellan de välmående 20-talsvillorna i Mälarhöjden och hyreskasernerna i Bredäng.

Puben var fullsatt med ett riktigt hårdbarkat klientel, Kebaben var nödtorftigt micrad och ingen litade på att ölet i tappen var ok. Flasköl was the name of the game.

När han stod på trottoaren och rökte kom han i samspråk med en Finne. Denne sneglade oroligt mot Polispiketen en bit bort och när Urban påpekade detta flackande med blicken upplyste Finnen om att han var lyst. Och så frågade han:

”Vet du varför Mille blev skjuten med fyra skott i huvudet?”

Urban skakade på huvudet.

”Han hade skottsäker väst.”

En aning blåfrusna kliver vi in till Christer och tar en fika. Mackorna är slut men det får gå.

En man sticker in huvudet och frågar om mackorna är  slut.

”Tyvärr” säger Christer varpå mannen hejar på mig och presenterar sig som Peter Oskarsson.

Han lämnar hastigt macklös stället och jag frågar Christer:

”Peter Oskarsson?”

”Regissören, han jobbar visst med Faust.”

”Jaha.”

Urban beställer en kopp till och börjar hänfört att lägga ut texten, ett veritabelt sociologiskt studium, om sitt besök i Bredäng. Han drar Milleskämtet och Christer skrattar.

Ute driver vinden likt en hungrig vargflock längs Västerlånggatan.

3 tankar om ”SKOTTSÄKER VÄST OCH BITANDE TORSDAGSVIND”

 1. Hej! Jag gillar att läsa det du skriver. Så kort men ändå så innehållsrikt.
  Så därför kollar jag ofta om du skrivit nåt nytt… De rubriker du sätter fångar omedelbart mitt intresse o nyfikenhet. Tack ska du ha för att du förmedlar så mycket till oss härute. Ulla H

  1. Hej Ulla och tack för dina ord!
   Visst var det du som är den underbart snacksaliga damen jag mötte på Y-bussen och som tipsade mig om boken ”Väggen” av en Österrikiska vid namn Haushofer? Läser/lyssnar på den nu och den är märklig och fängslande. Hoppas du måt bra!
   Mångaa hälsningar från
   Täppas

 2. Hej igen!
  Ja du det var jag som hade så trevliga timmar tillsammans med dig på bussen. Jag har varit i Stockholm igen för att fira min son Micke som fyllde 50 år förra veckan. Det var så kul må du tro! Sen när jag åkte hem med bussen (Y) så hoppades jag att du skulle vara med så att vi skulle kunna prata om allt möjligt igen. Men du var inte med, men däremot var det en mycket intressant kvinna som heter Runie som jag kom i kontakt med. Så den resan gick lika fort som när du o jag åkte o pratade. Jaså du lyssnar på Väggen – ja du den är märklig. Hoppas att du kommer att rescensera (kanske felstavat) den i radion. Skulle vara intressant att höra. Ha det bra på din fortsatta vandring genom livet Täppas! Kram från Ulla

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.