TREVLIGT FOLK

  Sundsvall är överdraget med ett snorhalt ispansar,  biosalongen är ändå proppfull när Maria, TullaMaja och jag går på Filip och Fredriks film ”Trevligt folk”.

Maria, Tullamaja och jag

  Jag har mina dubier, upphovsmännen är gapiga och ämnet, att göra ett Somaliskt bandylag dugligt att delta i Bandy-VM i Irkutsk, hotar att bli en ploj, en kul grej och  tillrättalagt invandrargull. Sådant som bara ger rasister vatten på sin kvarn; se så förljuget.

  Dessutom kan mediaintresset  dränka projektet. TV och tidningar från hela världen får gåshud vid tanken på ett Somaliskt Bandylag.

  Men filmen är fullständigt underbar. Filip och Fredrik ställer raka frågor och deras brist på journalistisk attityd  blir en tillgång. Huvudpersonen Patrik, eldsjälen som driver projektet är avväpnande charmig och visst kommer de iväg till Irkutsk.

  Det Mongoliska laget gör en fuling, släpper in ett mål och vill ha fem bandyklubbor som tack. Somaliska laget gör ett enda riktigt mål, mot Tyskarna, men trots att Somalierna släpper in massor  av bollar får deras målvakt tävlingens pris till den  som tagit flest skott mot buren. Han har jobbat som en iller , den saken är klar.

  Relativt sett blir lagets medverkan i VM en jätteframgång och när filmen är  slut applåderar publiken och TullaMaja gråter en skvätt.

  Efter allt problematiserande integrationsgnäll kommer den här dokumentären som en gåva, och Filip och Fredrik, de har en outsinlig ström av idéer, när sover de, de verkar arbeta jämt och vad blir deras nästa steg?

  Själva åker vi hem med en egendomligt skön värme i magen.

En tanke om ”TREVLIGT FOLK”

  1. Roligt att höra! Ska se den också.
    I morgon åker jag ner till sonen ca en vecka. Ska bli trevligt tycker jag och han också (han sa det iallfall). Ha det så bra!
    Y-Buss-Ulla

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.