NORMER, RÄTT OCH FEL

När H anlänt fredag kväll, vi ätit och druckit kaffe, lyssnar vi på ett BBC-reportage om våldsamma buddhister. Det är något väldigt skruvat när buddhister, som har ickevåld, medlidande och en djupt rotad önskan om frid och stillhet, bankar in skallen på människor med en annan livsåskådning.

  I Burma ger sig buddhister handgripligen på muslimska Rohingyas och på Sri Lanka finns en utstuderat nationalistisk och våldsbejakande grupp av buddhister. Det var om dessa senare reportaget handlade om  och känslan efteråt är att det finns Sverigedemokrater överallt.

http://www.bbc.co.uk/programmes/b05wnrkx

  Regnet piskar taket under lördagsförmiddagen men H och TullaMaja fortsätter oförtrutet att ställa i ordning inför Yogan/Meditationshelgen den 18-19 Juli och när nederbörden stillnar går jag promenaden.

”Ska´ru ha en pilsner, jag har några i Bagastugan?” undrar W när jag passerar hans hus men jag säger att jag kör, han gnäggar, och att jag gjort det åtminstone ett år.

  Det är Sveriges Nationaldag, flaggorna hänger som våta trasor och W berättar att han blivit inkallad till en konfirmation. Vi talar om det märkliga i att unga människor konfirmerar sig trots att de varken tror på Gud eller på Bibelns skapelseberättelse. Är det presenterna, odygdigheterna med alkohol och sexdebut på själva konfirmationslägret eller är det föräldrarna som ligger på? Det är obegripligt.

  Förmodligen lever traditionen med konfirmation starkare på landsbygden, precis som andra normer. HBTQ-personer tar sig därför så fort de kan från byar och småsamhällen till öppnare och tolerantare städer.

  Nu ska jag åka till Albanien med min väninna Maria, alltså inte H, och gissa om det pratas. En ”Nyfiken i en strut”-dam ringer H och pratar en massa goja men hon cirklar omisskänneligen kring detta väldigt konstiga: Ska jag resa bort med en annan kvinna. Dessutom till ett outvecklat land, Albanien, där man inte riktigt vet hur det är. Semester är att med sin lagvigda åka på ”All-inclusive” och hålla sig inom staketet. H skrattar. Hon är van, hur många gånger har jag inte rest med t.ex.   Susanne, till och med sovit i samma säng, och det enda besvärliga med detta var att jag i Venedig, när vi låg  i samma slaf, snarkade så Susanne höll på att bli tokig.

  Jag tänker på alla dessa människor som anpassar sig till normen och vet vad som är rätt och fel. De sitter i stugorna, övertygade om sin egen förträfflighet, höjer menande ögonbryn och faller ut i djupa talande och inte så litet fördömande tystnader. Så gör man bara inte. Jag menar att om alla gjorde så där, hur skulle det sluta då?

  Dessa människor är självutnämnda gränsvakter, moralgubbar och moraltanter, vars värld krympt så mycket att det enda de har att göra är att tala illa om de som inte följer normen och som tack räknar med att ständigt kamma in självgoda Guldstjärnor för sitt helyllebeteende.

  Tänk om människor kunde göra lite mera fel, leva sina liv, bryta gränser och slå ett slag för det oväntade?

Däremot har jag inga problem med att folk hissar flaggan en dag som denna. Synd att det regnar så dant bara.

Yogamiddag
Yogamiddag

En tanke om ”NORMER, RÄTT OCH FEL”

  1. Åh så bra skrivet! Som vanligt. Dina tankar är SÅ KLOKA och du har så rätt, så rätt i allt som du skrivit här ovan.
    Önskar er en fin och trivsam semester!
    Kramar från Ulla

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.