DET FRIA VALET

Har du en katt?” En man i sätet bakom mig är orolig. Hans hund skälver som en aladåb. Man behöver inte vara hundpsykolog för att förstå att den hunden bär på kattraumatiska upplevelser.

”Min katt ligger och sover i sin väska” försäkrar jag . Han muttrar något. Kanske säger till sin hund att denne inte behöver vara ängslig.

Via en tur till Hagabergs Folkhögskola i Södertälje sitter jag åter på tåget norrut.  Där, alltså i Södertälje, träffade jag bl.a. en man som skulle iväg samma dag för att hämta sina nya hörapparater. De skulle kosta honom 26.000:- eftersom han gått till Det Privata Alternativet där man kan välja vad som helst och få finfin service. Själv har jag frekventerat Landstinget och fått  likadana apparater för 600:-

Pratade  på Hagaberg med en grupp synskadade i ”yrkesverksam ålder”, alltså inte helt unga och inte heller väldigt uppe i åren. Många befann sig i den där ytterst knepiga nedstigningsfasen. Den där tiden då man blivit upplyst om att man håller på att förlora synen men spjärnar emot. Det är en hemsk tid och inget man önskar ens sina värsta ovänner. Det är ett helvete.

Somliga klarar denna dramatiska omställning medan andra hamnar i en bitterhet. För mig tog det närmare 15 år innan polletten trillade ned och det var ingen hälsokostperiod, om man säger så.

Det svåra  för mig, som helskinnad kommit ut på andra sidan, är att försöka förklara att allting, precis allting, blir så mycket bättre när man accepterat sin belägenhet. Det är först då man kan komma vidare och tänka på något annat än de särskilda krångel som uppstår när man inte ser.

Går till fikavagnen och plockar upp något att äta plus kaffe och en godsak. Nudelsallad, juice,  kaffe och så vill jag gärna lägga vantarna på en Daim. Att knapra på en sådan till kaffet är en bra avslutning på en tågmåltid.

”Vi har slutat med Daim” förklarar mannen i kassan helt frankt.
”Slutat?” utbrister jag som om jag just fått ett slag på käften.
”Den var inte Ekologisk.”

Det är väl bra med Ekologiska produkter, säkert är det så, men om man nu vill äta Daim och är beredd att ta konsekvenserna? Handlar en småäcklig Ekologisk mjölkchoklad.

En sak är klar. I den här stunden är jag inte främst blind utan en person som blivit snuvad på sin Daimupplevelse.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.