VART TAR PENGARNA VÄGEN, BLINDDATE I SÖDETÄLJE OCH BJÖRNBÄR

Brukar du känna dig marginaliserad som blind?” En man bland åhörarna, blinda eller synsvaga, ställer frågan när jag föreläser på Hagabergs Folkhögskola i Södertälje.
”Nja, hur menar du?”

IMG_1729
”Ja men om du t.ex. är i en affär eller på Apoteket, och biträdet eller farmaceuten, börjar prata över ditt huvud och riktar sig till Ledsagaren.”
”Jag avskyr den situationen” svarar jag snabbt. Det är verkligen vedervärdig när klädesbutikens biträde börjar prata med ledsagaren om vad som skulle passa mig, eller, när Farmaceuten pratar om piller som är min ensak. Snacka om integritetsintrång.

IMG_1728

Vi pratar om allt möjligt. Vi kommer in på konsten att som blind göra pannkakor. Jag älskar pannkakor men drar mig för att sätta igång med pannkaksstekning då det oftast leder till ett helvetens kladd. Några kommer med jättefiffiga tips och jag är nu övertygad om att jag vågar närma mig pannkakor igen.

Det är ett litet steg för världen men ett stort för mig.

Vidare talar vi om användningen av iPhone. En kvinna berättar att om man gått bort sig och kommit vilse kan man trycka på Hemknappen tills det piper, skaka telefonen helt lätt och fråga:
”Var är jag?” Siri, telefonens syntetiska röst, upplyser en då om ens position.

Helt klart ett alternativ till ledarhund och en telefon behöver varken rastas eller få sina klor klippta

Jag berättar om min egen resa: Först den långa och drogrelaterade flykten från vissheten om att jag höll på att bli blind och hur alla bitarna föll på plats när jag långt om länge accepterade min belägenhet. Det var först då jag kunde gå vidare och idag är jag, om jag får säga det själv, rätt ”Duktig på att vara blind”.

IMG_1731

Efter föreläsningen sitter jag på en bänk ute i solskenet tillsammans med Janne Eidvall, min kontakt på skolan, och mumsar Björnbär som han plockat en handfull av från en buske.

När jag beställde en Färdtjänstbil som ska ta mig från Södertälje till Gamla Stan i Stockholm hamnade jag i Senegal, Färdtjänstväxeln ligger där, eller är det i Mali? ”Och Sjukvårdsupplysningen är placerad i Thailand” fyller Janne i ”Och dessutom har ett Franskt företag som heter Sodexo köpt upp Syncentralerna.”

Allt detta syftar till att göra det billigare, men för vem, och Sodexo är ett affärsdrivande företag som ska ge vinst åt sina ägare.

Frågan är: Vart tar alla pengarna vägen?

”Ja det vette fan” säger Janne tankfullt ”Men ta några björnbär till vettja”.

2 tankar om ”VART TAR PENGARNA VÄGEN, BLINDDATE I SÖDETÄLJE OCH BJÖRNBÄR”

  1. Hej Täppas! Jag blir glad av att läsa din blogg, du har mycket vettigt att komma med! Vi hade sällskap på flyget ner till Amsterdam i våras, du nämnde då ditt konto Bindfotografen på Instagram och sedan dess följer jag dig där! Jag har dock varit för blyg för att säga något!
    Hoppas allt är bra med dig!

    //britta

    1. Hej Britta!
      Vad kul att vi möttes på resan till Amsterdam och att nu kollar min blogg och instagramkontot bindfotografen då och då.
      Av en händelse, jag hade ju ett uppdrag med den där resan, kan man läsa resultatet i veckans nummer av veckotidningen ALLAS. Det är nummer 37 och jag hoppas reportaget blev ok även om vi egentligen skulle skildra Hieronymus Bosch, fast den utställningen hade flyttat till Spanien, så det fick bli Van Gogh istället.
      Hoppas du mår bra!
      Hej från
      Täppas

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.