OPERA – FRÅN FULLSATT METROPOLITAN I NEW TILL 19 PERSONER I NORDANSTIGS KOMMUN, DIREKT

Leo Gomez, 4 år, älskar ”Trollflöjten” och har denna som godnattsaga många kvällar. Jag är inte så entusiastisk. Opera är tillgjorda människor som skriker så man inte hör vad de sjunger. I löjliga kläder.

Men när Dvořáks ”Rusalka” länkas till Bergsjö Bio, då måste man ju bara dit. 250:- per skaft och då ingår fika och tilltugg i de två pausernrna.

Dresscode? Maria och jag är väl hela och rena men inte uppklädda till tänderna och snubben bredvid mig har Helly Hansentröja. Det har de inte på Metropolitan.

Trots att vi geografiskt är så långt från föreställningen kommer vi den väldigt nära. Under andra aktens paus får vi följa scenarbetarnas arbete bakom scenen. Det är ett skapligt ståhej att flytta den stora dekoren.

Maria viskar texten, som kommer upp på svenska, och jag blir insatt i spelets gång. Det är genomgående stora gester. Bottenlös förtvivlan, brinnande åtrå och besinningslös kärlek. Det är så mycket känslomässigt krut att det skulle räcka till en hyllmeter romaner i ämnena hopp, förtvivlan och passion.

Allt är så förkonstlat att det känns alldeles äkta och det slår mig att det är första gången jag blir berörd av Opera.

Enda minuspunkten är rulltårtan i första aktens paus. Den är en industriprodukt men till skillnad från ”Rusalka” en medioker sådan.

”Nästa gång tror jag att jag erbjuder mig att baka” säger Maria men vi är båda överens om att det för övrigt är en strålande upplevelse.

Leo har somnat mellan sina föräldrar, med hörselskydd.

3 tankar om ”OPERA – FRÅN FULLSATT METROPOLITAN I NEW TILL 19 PERSONER I NORDANSTIGS KOMMUN, DIREKT”

  1. Det är väldigt roligt att kulturen sprids så lätt idag. Väldigt fint! Och hade ingen aning om att det sändes på så små orter, jättebra initiativ på den levande landsbygden:-), kul också att ni får kaffet i Ikeamuggar, inget snobberi. Fast jag tycker det låter bra att ni var hyfsat klädda, tycker det hör lite till och blir trevligare. Å andra sidan trivs andra i annat, var och en får väl göra som de vill men gillar att du har stil Täppas:-). Ha det gott!

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.