MIDSOMMARAFTON I WIEN

Anna-Kajsa, konduktör/tågmästare på tåget som avgår 02.55 från Hudiksvall, Carine har skjutsat in oss, har en blomsterkrans på huvudet och vinkar adjö när vi kliver av på Arlanda för att flyga vidare till Wien.

  Det är gropigt i luften över Centraleuropa och landningen i Österrike är skräckinjagande.

  Maria tar metodiskt reda på hur vi ska komma in till staden och vårt hotell. Pendeltåg, T-bana lite hit och dit plus en promenad mellan rikt ornamenterade sekelskifteshus och hotellet visar sig vara, rummet är fullt med gamla möbler och portieren är bohemiskt snurrig, en dröm för oss som inte gillar Scandic Vrownstandard.

  Gles trafik på gatan, värmen är som ett omslag av fetvadd, +32 och vi somnar. Hemma är det sill, Midsommarstänger och den typ av hysterisk tvångsglädje som endast en Svensk Midsommar avger.

  När vi vaknar promenerar vi, det tar en kvart, till Berggasse 19 och Sigmund Freudmuséet. 400 kvm våning som hyste hela familjen Freud, 6 barn och en moster samt mottagningen där Dr. Freud tog emot sina patienter, rökte cigarr och skrev böcker.

  Flera av hans idéer har kommit på skam men man kan inte ta ifrån honom att han lade grunden till den Moderna Psykologin.

  1938 var han och hela familjen tvungen att emigrera till England, Nazisterna tog över lägenheten och nu luktar den inte ens cigarr. Ledstången har i alla fall greppats av såväl ”Råttmannen”,  ”Vargmannen” och ”Anna”.

  Fikar kaffe och Apfelstrudel och äter middag på en trottoar runt hörnet från hotellet. Sallad Caprese och Wienerschnitzel, inte världens bästa men helt ok en Midsommarafton i Wien.

  Maria hittar en Dosa och får igång AC:n och vi smälter maten denna vår första dag i Wien.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.