SÖNDAG I PODGORICA

Det är solig Söndag i Podgorica och planen är att vi ska hämta en hyrbil, färdas till Bar, och ta in på ”Le Petite Chateau” vid Adriatiska kusten men de som har biluthyrningen har gått under jorden och svarar inte i telefon. Det blev väl sent i natt.

”Vi lever ju” säger Maria som menar att detta är ett ickeproblem och själv är jag tillfreds med att återinta rummet, en osannolikt skön säng, som vi just lämnat och hitta på något annat.

En taxi kör oss till Klostret ”Östrog” fem mil inåt landet och en bra bit upp i bergen. Där ska bilen vänta en timme medan vi besöker det i berget insprängda klostret och sedan köra oss åter till Podgorica. Alltihop för 20 Euro. Det är svårt att göra av med pengar i Montenegro.

Klostret är byggt för att ära S:t Basil Östrog och är hela Balkans mest betydande kloster. Det är Ortox Kristna, vanliga Kristna, Muslimer och även tibetaner som vallfärdar till stället.

Det är trånga trappor, mosaikbilder i bergväggen och heliga rum som luktar rökelse och där folk oavbrutet gör korstecken, faller på knä och pussar på saker.

Det sägs att barnlösa par besöker klostret och att detta brukar leda till graviditet.
Själv skulle jag bli nöjd om jag hittade en T-shirt med ett pråligt Jesusmotiv men i Souvenirshoppen finns mest Ortodoxa böcker skrivna med Krylliska bokstäver.

Vi återvänder till Podgorica och tar en tupplur på den sköna sängen.

Adriatiska kusten tar vi imorgon.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.