RES, LÄR OCH ÄT BLÄCKFISK

Känn på den här.Maria lägger något hon plockat från ett träd i min hand. Det känns som en lång och rätt styv Sockerärta. Jag stoppar den i fickan.

Vi fortsätter att promenera ut mot Akámas på Cyperns Västspets, det doftar Pinje, knepiga tallartade träd och från alla blommor. Det är vår och växtligheten exploderar. I höst kommer det mesta gröna vara brunt och sönderbränt men nu är det som att vandra i Naturens egen Parfymaffär.

På kvällen, när vi ska äta middag, frågar jag Gregoria, hon som driver Aphrodite Beach hotel, och hon förklarar att ärtskidan kommer från ett Johannisbrödträd. Vidare berättar hon att man bland annat gör Karobpulver och Karobsirap av dessa ärtskidor.

Senare på rummet Googlar Maria och då får vi reda på att varje liten ärta i en sådan där skida väger 0,2 gram vilket är lika med 1 Carat. Det är alltså därifrån sättet att mäta Diamanters vikt kommer ifrån. Varje ärta väger exakt 0,2 gram.

Och det där med Johannisbröd kommer sig av att Johannes Döparen levde på sådana där ärtskidor när han var ensam och hungrig i öknen.

Karob lär ha en enastående förmåga att sänka blodfettet.

Apropå mat funderar jag på grillad Bläckfisk och Grekisk sallad till middag men först vill Maria bada i havet.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.