ETT HETT TIPS

När det kommer till recensioner av dansföreställningar i tidningen brukar jag bara hoppa över.

Vad angår det mig, jag som inte ser något?

Men för ett par år sedan var jag med om en syntolkad föreställning på Skeppsholmen i Stockholm.

Det var, och jag överdriver inte, fantastiskt. Dessutom verkade det som om jag, som blind, fick ut mer än de seende.

Annars brukar det vara precis tvärtom och nedanstående rader fick jag från Frida, producent, och jag säger bara: Ta chansen att uppleva något mycket speciellt.

Dansföreställningen Shapes of States spelar på MDT på Slupskjulsvägen 30 på Skeppsholmen i Stockholm, onsdag den 30 maj kl 20 och torsdag 31 maj kl 20. Föreställningen har en specialgjord syntolkning som utförs av dansarna själva på scenen.

För att boka biljetter: mejla tickets@mdtsthlm.se. Skriv hur många biljetter du vill syntolkning och plats för ledsagare. Ange rabattkoden ”lyssna” så kostar biljetten bara 75 kr.

Det går att att ringa 08-611 14 56 och boka biljett över telefon. Ledsagare går gratis.

Shapes of States” spårar kroppens politiska historieskrivning genom att koppla samman 1920-talets folkhälsoideal med dagens träningsideal. Vad gör det dagliga kroppsformandet – i arbete, motion och vardag – för våra idéer om den friska samhällskroppen? Med stöd i Meyerholds biomekanik utvecklar dansarna i ”Shapes of States” ett rörelsespråk långt ifrån idéer om naturligt beteende. I en serie danser berättas istället en uppbruten historia om vår tilltro till köttets disciplinering.

Föreställningen kommer att syntolkas för att erbjuda flera perspektiv på hur vi kan förstå dansens former och innehåll.

Här är ett utdrag ur syntolkningsmanus:

Vi sitter just nu på första raden i ett stort fyrkantigt rum med svarta ytor lämpat för diverse uppträdanden. I mitten av rummet hänger ett vitt draperi med långa streck målade på sig. Draperiet svajar långsamt och drömskt, som om det blåste lite på scenen. Det vilar ett mjukt ljus över golvet och över de första tre raderna. De som sitter längst bak undrar ibland vad jag som sitter längst fram pratar om. Jag är här för att tolka en dansföreställning för er, en berättelse om det som syns på scenen men även en historia i sig självt.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.