”1793” – EN FANTASTISK BRA LJUDBOK

Vinden är frisk, det susar i trädkronorna när jag går runt byn. Möter en gubbe med två hundar, säger Hej, utbyter några ord och sedan är det inte mer med det.

Kommer ned för Åvägen, går över Järnvägen, vidare nedför backen, hittar postlådorna och vittjar min egen. En skaplig hög.

Går snett över vägen där ena ingången till min gård borde ligga. Något blir fel. Går fram och tillbaka. Är ibland inne på gården, trevar längs hus men det var väl alldeles förbannat. Till slut får jag lust att helt sonika sätta mig ned, gråta en skvätt och röka en pipa Greve Hamilton.

Tar mig samman och fortsätter jakten på ingången mellan husen, stenstolparna och den snart manshöga astilbes.

Plötsligt kommer jag rätt, låser upp, pustar ut och funderar över nästa steg.

Är jag så vimsig, knappt hittar hem bara för att jag är så uppfylld av en just färdiglyssnad ljudbok? En sådan där makalös upplevelse som fyller en ut i varje cell. Man är så fullständigt i bokens värld att allt annat förefaller väldigt sekundärt. Jag struntar väl i vem som vinner Fotbolls-VM, fast det vore så klart kul om Sverige kunde osv.

 

Ljudboken heter ”1793” skriven av Niklas Natt Och Dag och väldigt bra läst av Martin Wallström.

Skit, döda djur, spyor och människovrak ligger i Gamla Stans gränder. Harmynta, halta, spottande och snörvlande rör sig människorna.

Prästerna, ordningsmakten är fulla. Alla stinker av brännvin och sura uppkastningar. Affärer pågår. Fiskmånglare, vedförsäljare och manufakturer.

Mitt bland detta rör sig överklassen, i täckta vagnar och pudrade peruker.

En godhjärtad grovsing, en krigsinvalid vid namn Cardell hittar ett stympat lik i smutsvattnet i Fatburen nära Slussen. Tillsammans med en svårt lungsjuk men mycket slug och bildad man, Mikael Winge, börjar de rota, bokstavligen, i sörjan.

Samtidigt dör Anna-Stinas mamma, de bor på fattiga Söder, och hon blir gripen för lösdriveri och inspärrad på Långholmen. Kvinnorna där lever ett miserabelt liv och Anna-Stina lyckas rymma, får betala med sin dygd men är någorlunda fri för att försöka skapa ett liv.

I det brännvinsstinkande kaos som råder är det inge lätt sak.

Hela berättelsen är så storartad, hemsk och gripande att jag inte hittar hem och snart inställer sig frågan:

Vad ska jag lyssna på nu då?

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.