Julkalender – Skäggstölden på Kråkebohöjden, del 1

Radions julkalender 1985
Skäggstölden på Kråkebohöjden

Täppas Toppenblogg önskar God Jul! med en berättelse hämtad ur gömmorna på vinden.  Den låg i kartongen bredvid glittret, kulorna och resterna av ett gammalt pepparkakshus.

Skäggstölden på Kråkebohöjden” sändes i radio första gången 1985. Tomten bor i ett rörigt och trivsamt hus. Han snickrar och har särskilt mycket att stå i veckorna  innan  Jul. Lisa är Tomtens bästa vän och med tanke på att Lisa har ett barn i sin mage och  att Tomten är pappan, är de mycket mer än bara vänner. Livet skulle vara  problemfritt om det inte vore för Bruna Gubben. Denne dyker upp och trasslar till saker och ting när man minst anar det.

Här finns också den uppstudsiga kråkan Olydiga Lydia, Den Vandrande Pinnen, Älgarna i skogen, en vimsig uggla m.m.

Det är Peter Harrysson som spelar Tomten och Anja Landgré  är Lisa. Bo Hülphers gjorde musiken till sångerna och det var jag  som satt i arbetsrummet i ett hus på en kulle i Vattlång, inte så olikt Tomtens egen kåk, och hittade på alltihop.

1-24 December presenterar Täppas Toppenblogg ett nytt (gammalt) avsnitt samtidigt som vi, webbmästare Hans och jag,  önskar alla En Alldeles Underbart Härlig Jul!

Del 1 

7 tankar om ”Julkalender – Skäggstölden på Kråkebohöjden, del 1”

 1. Jag minns den här julkalendern väldigt väl. Min pappa spelade in den åt mig då när jag var 6 år och jag har banden líggandes någonstans. Det är nog den enda jag följt så noggrant och nu ska jag följa den igen. Tack! 😛

 2. 😆 Som jag sökt och längtat efter att få återhöra denna härliga julkalender! Min dotter var 2 år då den sändes..nu har hon egna småbarn och jag vill så gärna låta dom få höra på detta! Helst av allt skulle jag vilja få tag på Texten till Den vandrande pinnens sång. Vem har skrivit text o musik?

  1. Hej!
   Vad kul att du uppskattar Skäggstölden!
   Det var Bosse Hulphers som skrev musiken, Vandrande Pinnen-sången var det också han som sjöng, och jag som skrev texten. Men den vet jag inte var jag har någonstans.
   Hej från
   Täppas

   1. 😆 Skönt att det finns fler i denna värld som inte har riktig koll på sina grejer! :mrgreen: Dock tog jag mej tid att lyssna igenom samtliga delar av kalendern som fanns på din sida..tills jag hittade pinnens sång..och då skrev jag faktiskt av den..fick jag göra så? 🙄 Ska försöka lära mej den bluesiga melodin o framföra den för mina barnbarn 3 å 5 år!!! Har faktiskt haft kontakt alldeles före jul med SR och de har planer på att ge ut just denna kalender på CD så småningom. Det ser jag fram emot!
    Täppas: Du e bra!

 3. Hej Täppas! Läser du här ännu? Hoppas! Vi är två trogna lyssnare och älskare av ”Skäggstölden”. Vi hade turen att få ett kassettband av våra föräldrar på julaftonen efter vi lyssnat på alla delar i radion:) vi lyssnade kväll efter kväll, år efter år och spelade även över till ytterligare kassett så vi båda fick varsitt ex. Nu är vi 37 och 40 år och har sökt med ljus och lykta i åratal efter ev CD av Skäggstölden, men inte hittat:( Härligt att vi kan lyssna via webben!!
  Enligt oss är ”Skäggstölden” det bästa som någonsin sänts!!!! Vi har t.o.m själva julkalendern väl bevarad med alla luckor i fint skick:) God jul 2014 önskar Lina och Jennie i Hudiksvall

 4. Det var en fin julkalender som jag lyssnade på. Mycket vardagsfilosofiskt och lågmäld natur. Men det här med Lisas barn som föds på julafton är så här i efterhand lite svårt att ta till sig. Om Tomten är far till barnet får han ju sägas vara en synnerligen oengagerad far, med en flickvän i nionde månaden. Han bekymrar sig ju inte nämnvärt om den saken.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.