STORT OCH SMÅTT I LIVETS INKORG

Sitter och knåpar med en krönika till Hälsingetidningarna, och förstås, sänder ”Ring P1” när jag får beskedet att det inte blir några mer ”Ring P1” för mig.

Spelplanen ritas hastigt om och när mitt barnbarn kommer in på Snabbköpet utbrister hon: ”Varför är våran Morfar på båda tidningarnas omslag?”

Vad ska jag säga. Så kan det gå.

Under tiden fortsätter jag att pyssla med krönikan:

Några, det är ett par, går förbi på gatan i Novemberrusket, en gardin i ett fönster fladdrar till. Nyfikna ögon, rädda för att bli avslöjade, drar sig tillbaka in i dunklet.

”Du kan inte tro vad jag såg, jag menar han och hon” rapporterar ögonen från fönstret till en bekant. Skvallret är igång.

Det finns minst två sidor av social kontroll. Den goda omsorgen om nästan. Sedan finns det direkt illvilliga skvallret..

Lite kul skvaller har ingen dött av men vem skulle vilja leva i ett genomkontrollerat Nordkorea?

Kina, gamla Sovjetunionen, men även nuvarande Ryssland har noggrann koll på sina medborgare.

Här i vår del av världen har det funnits en rädsla för att ”Storebror ser dig”. Redan personnummer som offentliga uppgifter har många förfasats sig över.

Det fanns en tid då nog de flesta ville leva under radarn, och sköta sina liv i skymundan. integriteten vårdades noggrant men idag är det andra bullar.

Facebook. Ajöss med integriteten. Många hinner knappt tillaga en maträtt innan de plåtat och lagt ut på ”Fejan”.

Givetvis lägger människor ut den bild av sig själva med vilken de helst vill bli sedda men i stort sett är det inte mycket som lämnas åt slumpen.

Folk formligen öser sina liv över andra. Vad vi äter, läser, vart vi reser och vem vi promenerar med. Husdjur, barnbarn,specialintressen och drömmar.

Facebook drar sedan sina trålar, algoritmer, genom informationsmängderna och reklamköpare kan sedan styra sin reklam så att den når just de som är intresserade av t.ex. flugfiske, billackering eller mexikansk matlagning.

En app där kvinnor kunde lägga in sina menscykler gjorde att tillverkare av mensskydd kunde gå spikrakt på sina potentiella kunder.

Personlig integritet, vad är det? Ja inte är det som när vi fruktade George Orwells ”1984”.

Förra veckan var jag på ett möte där Facebooks svenska chefer svarade på frågor. Det var tuffa killar, 40-åringar med rakade skallar och femdagars skäggstubb. Cyber Cowboys.

De hade just varit i, eller skulle snart resa till USA och de förnamnade Zuckerberg: ”som Mark sa”, ”Mark menar ju att” och ”som Mark brukar säga”.

Några konkreta svar på vad de skulle göra åt t.ex. falska annonser där folk luras att investera i bitcoin gav de inte och efter mötet dröjde en stor fråga kvar: Hur kan det komma sig att så många, 2,5 miljarder människor världen över lägger ut sina liv på Facebook och utan att reflektera låter Facebook tjäna grova pengar, 500 miljoner om dagen, på den personliga integritetens död.

En tanke om ”STORT OCH SMÅTT I LIVETS INKORG”

  1. Du var nog för spontan, oberäknelig och uppriktig för att passa in i åsiktskorridorerna på Sverige radio. Alltid kul att lyssna på! Nästa som ryker blir nog Tomas Tengby.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.