JULAFTON I GNARP

Finns det några snälla barn här?

”JAAAA!” Jenna och Leo ropar, dansar och skuttar.

”Vad synd, i år är det bara dumma barn som får Julklappar.” Barnen tvärstannar. Vad ska det här betyda.

”Tycker du inte om barn?” Jenna ställer en naken fråga och jag förklarar. Mina renar blev stulna utanför en Grötoria vilket ledde till att jag blev snedställd med svullen snåltarm. Min tanke var att exemplifiera detta med att den som behandlas illa i sin tur är hemsk mot andra. Typisk vuxentanke, inte så klyftigt.

Jag förklarar att allt kan botas och förbättras med hjälp av godis. Barnen och mamma Sara springer genast till en godisgömma i källaren och snart är allt frid och fröjd.

Hemma hos Maria, på samma gata, Vallenvägen, blir det Julaftonskväll med alla hennes barn och några till.

Alla är indelade i grupper. En gör förrätt, en annan huvudrätten och den tredje, Maria och jag, skapar efterrätten. OBS ingen Julmat.

En doftande fisksoppa med fisk och räkor, oxfilé med Hasselbackspotatis och grönpepparsås och till efterrätt fruktsallad med glass, vispgrädde och rullrån.

En annan lustig sak i Gnarp är detta med Julklapparna. Alla bidrar med två klappar värda ungefär 200:- och med hjälp av tärningar och snabba byten inträder en tjoig villervalla. 1 och 6 ger en klapp, det är några olika moment och till slut sitter, jag som inte brukar ha tur i spel, med en hel del paket. Jag ger bort det mesta men behåller en rulle med stora knottror som man liggande på golvet masserar sin rygg med, och, förstås choklad.

Ute är det gnistrande kallt men inomhus eldar Maria i kaminen och katterna Signe och Prinsen ligger och snusar i varsitt hörn. En trivsam Jul är precis vad det är.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.