Kallt och blött och alla pratar om vädret. Utsikterna att en svensk Midsommarafton ska regna bort är som att Tomten skulle vara på väg att avlida, att ”Ring så spelar vi” ersätts med ett program om tysk humor eller att Persbrandt genomgår ett könsbyte å kallar sig för Mikaela.

  Om man på Midsommarafton riskerar att klafsa omkring i gummistövlar och har en tjocktröja innanför regnkappan och hostar i kapp med en inrökande spis och en pyrande myggspiral börjar man söka på nätet efter en ”Sista minuten”-resa till solen och värmen.

  Vi hittar en resa till en ö långt borta i ingenting och där finns väl inte så mycket från början men påpassligt nog har de byggt ett turistparadis med ”All inclusive”.  Sprutor behöver man inte ta för där finns inga hemska sjukdomar och ormarna är få och fogliga. Höga staket omgärdar denna pärla och det finns hotellrum, restauranger och barer men inte bara det för då havet inte är pålitligt alla dagar finns det nedsänkta, upphöjda och barnanpassade pooler . Där finns undervattensbarer med flimrande discoljus och där finns speciellt charmtränade fritidspedagoger som tar hand om barnen medan mamma ligger i olika örtbad och pappan sitter och dricker öl i Formel 1-simulatorer. På kvällarna är det massor av mat, bandade svenska barnprogram och uppkoppling till ”World of Warcraft” samt helmysig ”After dinner” med uppträdande av lokala folkdansgrupper och underhållning med en tillrest rolighetsminister som är väldigt lik E-type.

  Allt är ”All inclusive” och man behöver bara sträcka ut handen och säga varde drink så sitter där en paraplydrink med coctailbär och allt. Allt är fullständigt underbart och man måste bara tänka på att ha rätt solskyddsfaktor och aldrig behöver man bekymra sig om disken. Det är ju ”All inclusive” och det enda man gör är att leva och det fullständigt bekymmersfritt. På kvällarna underhåller man nya vänner med prat om vilket helvetiskt väder de har där hemma i Sverige och att det är bra synd om dem men att man inte har roligare än man gör sig.

  Dagarna går och hur trevligt och bra allting än känns börjar det bli fruktansvärt tråkigt. Hela situationen är som att vara fångad på Ålandsbåten och att aldrig komma därifrån. Om någon säger att det blir Bingo efter middagen börjar man osäkra sin pistol.

  Det är då man i skydd av mörkret klättrar över det höga staketet som omgärdar semestern och man tassar ut på ön som en fri människa redo att upptäcka världen. Någonstans bör man träffa en intressant åldring som kan berätta om öns spännande legender och bjuda på örtté.

  Tråkigt nog blir man istället haffad av bypolisen, inslängd i en urindoftande kackerlackscell och döms till dryga böter för lösdriveri. Man måste skuldsätta sig upp över öronen och utnyttja kreditkorten till det yttersta för att klara bötesföreläggandena och sedan blir man hemskickad.

  Nej vi struntar i resekatalogen och stannar hemma och äter burksill med Lättgräddfil, ser till att det är ordentligt drag i spisen och spelar TP och löjliga familjen.

(Publicerad i Hälsingetidningarna midsommarafton 2009)

Täppas Fogelberg