Böcker

“Lenins revben under Kornhamnstorg”

I sin senaste bok – Lenins revben under Kornhamnstorg – återvänder Täppas – efter några böcker med självbiografiskt material som till exempel Trött, fet & 50 – till den gränslösa berättarglädje vi lärde känna i till exempel Dyngasvin-Vattlång.

Historien om Lenins revben går inte att jämföra – och precis detsamma gäller ju också för upphovsmannen – med något annat. Historien tar sin början på Kornhamnstorg i Gamla Stan i Stockholm. Mellan Restaurang Formosa och Tapas Bar ligger en inklämd tobaksaffär. Men varför går så många in i en så liten lokal när så få kommer ut? Under torget finns en hemlig galleria där högerextrema sekter håller på att smida våldsamma planer. De samvetslösa konspiratörerna får problem när våra hjältar kommer i vägen: Anna är andra generationens invandrarbarn och f d polisaspirant och har både koprolali och Tourettes syndrom. Bengan – så heter hennes hygglige men alls inte tafatte Svenne-pojkvän. Gusten – är en medelålders transa med händer stora som wokpannor. Och så lesbiska Millan som tillsammans med Gusten driver ett djurkrematorium. Täppas nya bok rymmer dramatik, humor och spänning i överflöd.

Det är en hejdlös äventyrsberättelse. “Kriminaldrama” står det på en liten etikett uppe i omslagets högra hörn, men det här är ingen vanlig deckare utan mycket mer. En historia som tar tempen på nationen och samtidigt får läsaren att hicka av skratt. Och ändå går det inte att bortse från att mörka moln tornar upp sig på himlen. Så sant och fräckt och pricksäkert.

ISBN 978-91-7742-379-9

leninsB

Ny bok

“Berättelser om djur”

Djurens liv är förhållandevis korta. För oss blir mötena med dem ofta intensiva och känsloladdade.

I denna samling underhållande berättelser undersöks förhållandet mellan människa och djur – både det roliga och det besvärliga med våra upplevelser berörs.

Berättelser om djur är ett fantastiskt zoo som bland attraktionerna rymmer allt från hårlöss till elefanter!

Täppas Fogelberg, vars målande, humoristiska språk vi känner igen från radion, har här skrivit den perfekta boken för alla som någon gång har haft ett djur, avskytt ett djur eller på olika sätt och platser mött djur.

ISBN: 978-91-7461-047-5

Berättelser om djur

“Kärlek mellan frysdisken och hundmaten”

”Ursäkta” säger en man som fastnat med sin kundvagn i gången mellan bananer och blöjor. Kundradion ropar och från köttdisken hörs en ilsken såg. Det doftar specerier, stress och varma ytterkläder. Mannen med kundvagnen kommer inte fram fort nog för Kärleken spärrar vägen där ett par skamlöst står och kysser varandra mitt i vardagen.

Kärlek mellan frysdisken och hundmaten är en samling berättelser som fångar den värme som står att finna bland alla extrapriserbjudanden, självhjälpsböcker och drömmar om det smärtfria livet. Tillvarons ljusglimtar och små mirakler stiger upp till ytan i denna bok som med drabbande humor, milt vansinne och livsglädje – och trots att kärleken havererar på väg till Ikea – ändå stiger fram när man minst anar det, mellan frysdisken och hundmaten.

Täppas Fogelberg, vars målande språk vi känner igen från radion, tidningsartiklar och tre tidigare böcker, vill att den här boken ska ligga framme på finrumsbordet, sängkanten eller köksbordet och att man som läsare i stort sett ska kunna slå upp vilken sida som helst och läsa tre rader eller ett helt kapitel.

ISBN 978-91-85801-86-2

Kärlek mellan frysdisken och hundmaten

“Trött, fet & 50”

Trött, fet & 50 är en varm och svart och djupt personlig berättelse om existentiell konkurs och om en resa ner i helvetet och åter. Oglamoröst skriver berättarjaget, den medelålders mannen, om familj och om barn och om att i askan efter alla idéer om vad frihet är, finna alltmer tydliga tecken på att vägen till lyckan inte med fördel beträds som en flykting och smitare. Kommer mannen, Täppas alter ego, att finna vägen till lyckan?

Trött, fet & 50 är en berättelse om frihet, flykt, försoning och en livshållning som skär likt en machete i livets djungel. På ytan är detta en rak skildring av familjeliv, katastrofer och förlust men blir till en sång för det rena gubbvarat och för att med högburet huvud kunna säga: Jag är stolt över att vara trött, fet och femti!

ISBN 978-91-85801-21-3

Täppas Fogelberg har tidigare gett ut bland annat Halli, hallå; en barndomsskildring och Blindstyre; en snubblares berättelse. Han är en av våra mest kända radioröster och kontroversiell programledare för Ring P1.

Han är dessutom krönikör i ett flertal tidningar t.ex. ALLAS och skriver om Hörböcker i tidningen TARA, och talar om dem i Sveriges Radio P4.

Böckerna är utgiven på LIND & CO förlag.

Trött fet och 50