ÄKTA VARA

Stefan Sauk sliter som ett djur för att  med sin röst och skådespelartalang, jösses vad han tar i, lyfta  Fredrik T. Olssons Slutet på kedjan”, en dystopisk geggamoja om ett av forskare förorsakat pestutbrott. Slät  som en serietidning, en hopplös berättelse, som han förvandlar till något ytterst lyssnansvärt. Det fungerar på mig för jag kan inte sluta lyssna på detta underbara dravel.

Sigge Eklund kanske väcker intresse i vissa sammanhang, han gör en kul Podcast  tillsammans med Alex Schulman, men när han läser sin egen bok ”In i labyrinten”  låter han så nonchalant, uttråkad och avslagen att berättelsen, den kanske är fängslande, sjunker till botten likt  en tråkig sten.

Som Ljudbok är det, om man jämför med Torgny Lindgren när han läser sin egen bok ”Klingsor” som att ställa en Friggebod bredvid en Pyramid.

När Ludvig Rasmusson med sin oefterhärligt pipiga röst kåserar om kaffe i söndagens  ”Godmorgon världen” får han denna vardagliga dryck att bli en angelägenhet höjd över allt annat.

I samma program och rolighetsinslaget ”Public Service” gör Rakel Molin en beskäftig Maud Olofsson så bra att det är själva gestaltandet som får en att skratta.

Anders Eldeman i ”Melodikrysset” är otrolig. Det finns inte många som låter så tillgjorda och samtidigt så  bra.

Äkthet är en kulturkonservativ och romantisk föreställning.

Går runt byn och hör en alldeles äkta Storspov. Efter att ha konsulterat Den Vandrande Fågelboken Thomas i Arbrå vet jag nu, efter 63 års vandring på Jorden, hur en Morkulla låter och det är INTE som en Storspov.

Irrar efter brevlådan vid G:a Konsum för att posta brillorna som Stanley  tappade på gården och stöter på det viset ihop med Kennet, 79.

Han låter i mina öron som en vital 40-åring men säger, utan att gnälla eller  tycka synd om sig själv, att han, trots att han aldrig rökt, har kol. ”Kanske” funderar han ”Kommer sjukdomen från den tiden han hade Bärgare och stod i Dieselångor eller från den period han hade Mack och det ingick att man skulle tanka kundernas bilar.  Att det där var farligt visste nog Bensinbolagen och det var väl därför de införde Självbetjäning.”

Vi språkar en stund och när jag travar vidare, upp för Ramm-Hans backe hör jag en tupp gala. Eller, slår det mig, är det en Elektronisk Barnleksak eller någon som har detta som ringsignal på sin mobil?

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.