ÅRETS FÖRSTA PK-MÖTE

Vi kommer lite sent till Publicistklubbens smockfulla möte på Kulturhuset, F och jag, men istället för att tvingas äta vår Lamm Curry ute i trappen ställer personalen fram ett bord så nära scenen att man känner doften av Ulrika Knutssons parfym.

Publiken är blandad, Det hörs babyjoller medan den knarrige Silverräven bredvid oss förklarar för sin bordsdam:

”1956 skulle jag skriva om Kungahuset för Året Runt och jag sa till Sven Broman…”

Ämnet för kvällen är WikiLeaks, vad fenomenet betyder för Journalistiken och hur det ska bli i framtiden.

Det visar sig att det är lättare att skriva om saker när WikiLeaks kommer med dem. Den gräsliga videon från en amerikansk helikopter där USA-rekryter på TV-spelsvis mejar ned oskyldiga Irakier låg på Washington Posts redaktion i 1,5 år innan WikiLeaks presenterade den och alltihop kom i dagern. (Song My-massakern i Vietnam för en massa år sedan var känd för samma redaktion i 2 år innan ljuset tändes.)

En stor Rysk redaktion skulle rota i Elitens fiffel men vågade inte gå hela vägen. De bollade över materialet till WikiLeaks och bad dem bolla tillbaka för då skulle det gå att publicera ”avslöjandet”.

Julian Assanges privata förehavanden kom förstås på tal. Med de två svenska kvinnorna han blivit anmäld av hade Assange enligt uppgift kommit överens om att det var kondom som gällde men när det kom till skott hade han en egen Agenda och körde blankt. Uselt beteende men det är, som man säger skillnad på olika för i Irak våldtogs under kriget c:a 15 000 kvinnor och det förmodligen utan vidare kondomresonemang. Vilket som sagt inte gör honom mindre mansgrisig.

Och, för att återgå till WikiLeaks, hur kan det komma sig att Svenska UD ertappats med brallorna nere (hemliga rådslag med CIA) men kommit undan med detta. Svenska regeringar har, vare sig de är Vänster- eller Högerbetonade, en fantastisk förmåga att komma billigt undan med sin dolda utrikespolitik.

En annan märklighet är att WikiLeaks omges med mycket hemlighetsmakeri. Kräver öppenhet slutenhet? Är inte det lite väl mycket 1984?

Lärorikt, god mat och trivsamt = PK:s möte denna måndag i januari 2011. När vi går hem har slasket frusit längs Drottninggatan och det är så dånande öde som bara Stockholm city kan vara en afton några veckor efter jul.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.