EN MAN STEG AV TÅGET

”Snygg hatt” säger Björn uppskattande där han står på perrongen i Gnarp och tar emot mig när jag kliver av tåget. Han ser över min axel och fäller även ett mycket uppskattande omdöme över den kvinnliga konduktören som släppte av mig. Kanske har han varit isolerad alltför länge i sitt hus?

Det toksnöar när han kör oss till Bergsjö. Kallt är det också men Lasse står utanför ICA med sin öppna fiskbil. Gunnar, jägmästaren, som står och pratar vid böcklingen och hällbrödet säger också att min hatt är stilig. Det är en fördom att det bara är i stan som man bryr sig om utseende

Jag känner mig mer som Åsa-Nisse, Björn är Klabbarpar´n och Lasse Sjökvisten, än som Spencer Tracy men det är ok med komplimanger var än de uppträder.

”Tar du kort?” frågar jag Lasse.

”Nej men försök med fotografen i huset bredvid” skrattar den gamle skojaren. Han bjuder på gravrökt Lax, han rökte den samma morgon, och tillägger att den smakar ljuvligt med hans speciella ”Ravigottesås”. Snabbt hasplar han ur sig ett tiotal ingredienser och säger att jag får en burk gratis om jag kan räkna upp allt det han just sa. Det kan jag inte men han berättar att en tant i Delsbo kunde det och att hon då kammade hem en gratis burk.

Björn hjälper mig att handla mat inne i affären och när vi kommer hem till byn har det blivit sådana höga snöplogvallar att det knappt går att köra in på gården. Inne i huset är det varmt men ingen Morris kommer och möter. Tomt.

Somnar medan McEwansCementträdgården”och vaknar långt in på förmiddagen. Det är underbart tyst.

Under promenaden runt byn stöter jag ihop med Hingsten. Han har två snörvlande hundar i koppel.

”Det är människoätande kamphundar” förklarar han men när det gäller hans svada får man allt ta den med en nypa salt. Om han är på skrythumör kan han berätta att han varit kustjägare i 27 år, drakflygare i Grekland under 32 år, hästpsykolog i Australien under 26 oerhört framgångsrika år osv. Skulle man lägga ihop alla hans meriterande år av högst kvalificerade sysslor skulle karlen vara upp mot 300 år. Han är inte så bra på matte.

Det är skönt att vara åter på landet och på eftermiddagen kommer Nicke med traktorn och skottar gården.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.