JÄTTENDAL, MIDSOMMAR

Himlen är ett gråblött duntäcke med sömmar av blått. Det är dans runt stången vid Hembygdsgården. Det luktar fuktigt gräs, kokkaffe och lövad loge när Yvonne Kardell leder dansen. Jag talar med hennes man Sten. Han är min väderguru och han tar inte bara hänsyn till den vind som dominerade på Palmsöndagen utan avläser även det sätt på vilket isen går upp nere på sjön om våren. Munkarna i Tibet vet var nästa Dalai Lama står att finna genom att skåda krusningarna på en liten avlägset belägen sjö. Kopplingen till Jättendalssjön i nordöstra Hälsingland är solklar.

Med hänsyn till dessa båda storheter, Palmsöndagens vind och islossningen, hävdar Sten att det ska bli en skaplig sommar.

Det ena samtalet leder till det andra. Alla är på Hembygdsgården, om man räknar bort Greven och hans pubertetsfränder vilka finner tillställningen ”Fett oldschool”. Var och en av byns seniorer bär en bit av det stora livspuzzlet. Allt är sig likt sedan urminnes tider utom det att alla också bär omkring på en mobiltelefon.

Efter stångresning och dans blir det fika och varm korv. Kina Colling lägger upp frasiga rullrån, saftig sockerkaka och bullar som dryper av ljuvligt fett.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.