I VILKSDEBATTENS KÖLVATTEN

Problemet är att många inte begriper sig på ironi och att du använder för många metaforer” säger Jullan när vi sitter På Formosa och äter Cocosglass, dricker kaffe och pratar. Vi hade planerat att gå på Publicistklubbens möte, lyssna på bl.a. Åsa Lindeborg och Lars Vilks men det var fullbokat och kanske går det inte att köra ”Jag känner Stina Lundberg-Dabrowski-tricket” en gång till. I och för sig hade jag på lut att komma i god tid och till säkerhetsvakterna uppge att vi var herr och fru Guillou. Kalla mig fördomsfull men jag tror inte de skulle se skillnaden på Mikael Persbrandt och Carola Häggkvist.

bild

Nu struntade vi i PK och har bänkat oss på Formosa.

Jullan är bekymrad över den flod av beska och stundtals rätt hatiska kommentarer till både min SVT Debattartikel och den som kom i AB.

”Folk tror ju att du vill ta livet av Vilks?”

”Ja men kära någon, jag skriver ju i slutklämmen att den bilden, stormningen av hans hus, är en del av MITT konstprojekt.”

”Och?”

”Med det menar jag att det är rätt korkat att stuva in all skit man kan tänka sig under rubriken KONSTPROJEKT och sedan komma undan med det.”

”Det är många som inte fattar det.”

”Det finns förstås en del personer som inte är så skarpa att man skär sig på dem men visste du att Lars Vilks, under en föreläsning som han höll i Uppsala för några år sedan, hänvisade till historikern David Irving som en konstnärlig provokatör.”

(C:a 7 minuter in i rullen)

”Jaha?” undrar Jullan och lägger in en rejäl bit glass.

”Ja alltså, David Irving är ingen konstnär utan en galning som gjort sig känd på att förneka förintelsen. Enligt honom har det aldrig funnits några gaskamrar där de mördade Judar.”

”Oj” säger Jullan ”men du borde lika fullt försöka skriva så folk fattar.”

”OK.”

Man ska alltid lyssna på sina döttrar.

2 tankar om ”I VILKSDEBATTENS KÖLVATTEN”

  1. Jag tycker att Täppas tankar är helt OK! Man skall respektera andras åsikter, även Vilks, men man får då också stå för följderna om man gör ett rejält övertramp. Kan tänka mig att det finns många som inte vill betala för Vilks livvakter. Man kan inte gömma sig bakom att uppträdandet är konst. Det är oförskämt mot de ”riktiga” konstnärerna.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.