FRIA SJÄLAR

Det luktar inte längre Eter på sjukhus men personalen har Birkenstocktofflor när de flapprar in och ut ur salen. X ligger uppallad på kuddar, har benet gipsat och en droppställning med slang in i armvecket.

Runt sängen har några vänner samlats. De står och trampar så där förstulet som man gör vid sjukbesök: Vad fan ska vi prata om? Fråga om maten är ingen idé då alla vet att sjukhusmat är urkokt torsk, döda potatisar med skinn och en eländig saftsås med en klutt risgrynsgröt.

Vännerna är upplysta liberaler. De gick på ”Mejan”, Konstakademien, på -60 och-70-talet men de lät sig inte svepas med av några enfaldiga vänsterrörelser. Fast det är klart att de är lite vänster. De tycker t.ex. att det är väldigt tråkigt med fattiga och upprörs över den moderna tidens gatubild med tiggare och hemlösa.

De är alla konstnärer i mellanklassen. Inte särskilt framgångsrika men drar sig fram med viss lokal berömmelse, stipendier och kämpar som skönandar vilka suger på rätt bra 25 år gamla gulnade recensioner som vore de syrliga karameller. De läser Svenskan och DN, lite finare populärvetenskapliga böcker om Arkeologi och föraktar billiga deckare. Resor, ja, men Toscana börjar bli lite väl mycket allmängods.

”Jaha, och här ligger du” säger den mest vältalige. Han har en snagg som stelopererad Svinto, manchesterbyxor och en röd snusnäsduk.

”Ja Fy Fan vilken otur” säger patienten ”Det var ju inte bara det att jag snubblade på en hal snöfläck; dessutom råkade jag trampa på en plåt med en rostig spik. Bruten fot och blodförgiftning.” Han skakar lätt på huvudet och över läpparna spelar ett behagfullt offerleende.

”Ja nu går ju alla resurser till att göda Muslimerna i förorterna” säger snusnäsduken. Jag blir nyfiken och undrar vad han menar? Han fortsätter, nu med luft under vingarna:

”Tja, gatukontor och vägverk dräneras på resurser medan invandrade Islamister lyfter feta bidrag.” Jösses, han kan inte skilja på Islam, Islamister och Muslimer. Men han vet och kan allt.

”Jag är Ateist och jag tror inte på några Gudar” slår han fast ”Och de som står i torn och ropar att Allah är stor befinner sig på medeltidsnivå”

Nu börjar han få upp ångan ordentligt. Kamraterna lyssnar imponerat medan patienten hostar lätt. Är inte detta ett sjukbesök och var det inte han som skulle få all uppmärksamhet?

”Vet ni” undrar snusnäsduken triumferande” att Hitlers ”Mein Kampf” säljs som smör i Arabländerna. Men här i Sverige får den varken tryckas eller säljas.”

”Det där är helt enkelt inte sant” inflikar jag ”Var har du fått det ifrån?”

”Det vet alla” säger snusnäsduken ”Och det står helt klart i Koranen att det är ok med våld.”

Konstnärskamraternas kvinnor, som ditintill stått tysta, varit konstnärsfruar och rättat till patientens kuddar och smekt hans kind, börjar mässa:

”Lars Vilks är Stor!”

”Just det” frustar snusnäsduken ”Vilks blottlägger hela den Muselmanska konspirationen. De är på väg att ta över vårt samhälle men Vilks fångar dem mitt i deras ondskefulla rörelser.”

”Vilks är Sanningen och Ljuset” understryker kvinnorna med sitt mässande.

En Sjukskötare kommer in och förklarar att besökstiden är förbi. Vi lämnar våra chokladaskar och går .

Jag tänker: Ja jösses, på måndag ska jag möta den här typen av personer i ”Ring P1” igen. De här konstnärerna håller sig nog för fina, de är inte simpla dumskallar, för att ringa P1 men de utgör en slags bas av ignorant medelklass och de är fullständigt övertygade om att deras bild av världen är den rätta. Det är de som har tolkningsföreträde. Inte konstigt vare sig att SD går framåt , att Vilks får applåder eller att de allra fördomsfullaste kan utropa sig själva till fria själar.

En tanke om ”FRIA SJÄLAR”

  1. Ja, jösses!!!
    Jag vill ge en eloge till konstnärsföreningen KIFIN i Norrköping som öppnar dörrarna för immigrerade konstnärer.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.