LIVET VID GJUTAS

Det knallar omkring Tranor bland en massa Jättemashmallows ute på åkern” säger Hallgren när vi befinner oss i de djupa Delsboskogarna. Han menar de stora platta Ensilagebollarna. Stanley, en av mina äldsta vänner och som kör den skramliga Toyotan, har förklarat för mig att Hallgren har ett jätteskägg och stripigt långt hår. I min egen Bio har denne man en liten välvårdad Gul frisyr. Så fel man kan ha.

Men så rätt det är att efter 1:a Maj-sändningen följa med producenten Ann Hagman till Ljusdal och bli avsläppt på en udde i sjön Växnan. Hon ska fira sin mammas födelsedag i Tallåsen och jag ska vara med om en Bronsgjutning hemma hos Skulptören Sture Collin.

8 av mina grejor ska gjutas och en av Stures. Vinden spelar lekfullt över gårdstunet och Gasolbrännaren låter som en Drake.

När Gjötet uppnått 1200 grader häller Sture och Hallgren i det smälta bronset. Det är Stanley som satt formar kring mina skulpturer och ögonblicket är mycket förtätat.

Gjutning

En gjutning kan lyckas eller gå åt helvete och det finns inget utrymme för en omtagning. Det är som livet självt.

När sakerna svalnat knackar Stanley och Sture bort gipsformarna och nästan allt har blivit bra.

Stanley åker in till Ljusdal för att köpa butterkaka. Vi fikar och kontemplerar. Jag känner mig mycket priviligierad som får vara med om detta koncentrerade och magiska ögonblick.

När allt är färdig äter Stanley och jag Pizza på ett hak i Delsbo varpå vi åker till hans lilla stuga och sitter och Pokulerar. Han matar sina kattor och jag känner en slags trött tillfredställelse: Morgonens sändning och eftermiddagens gjutning gick bra.

Ann plockar nästa morgon upp mig i gryningen och vi färdas över Hasselaskogarna åter till Sundsvall. Programmet blir ok men ändå känns det som om vi borde komma vidare. Det gör vi imorgon.

I taxin på väg ned till Stationen och X-tåget till Gnarp och Jättendal spelas den allra sista låten någonsin i ”Radio Guld (På Sundsvallsdialekt blir det Göld” )” och lika ljuvligt smaklös som denna lokala Radiostation någonsin varit spelar de som sista melodi Tomas Ledin. Det är den där låten där han vill att de ska ”Älska i natt” och det när musiken har tystnat”

”Radio Guld” lägger ned men, Herregud; De får väl lyssna på TullaMaja i SR Västernorrland istället. Lyssna: Ring P1! 20130502 09:30

2 tankar om ”LIVET VID GJUTAS”

  1. Hej Täppas! Så makalöst spännande med dina bronsgjutningar, hoppas vi får se dem! Varit utomlands en längre tid som det heter fast någon sa (en snobbforskare) att ett sådnat ord är ”fel”, det förstår jag inte alls, man är ju utom sitt land:-), ha det bra Täppas och kul att läsa om dina äventyr!

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.