HELGEN INNAN PÅSK

Det är lördag i Stockholm, solen ler avmätt och vinden river i  Gor-tex och Oljerockar. När det är helg i Stockholm ska alla innesittare ut och gå. Frank pekar på ett näringsställe på Skeppsbron där han såg några fyllskallar dricka Tequila, snorta upp saltet i näsan och slänga Citronen på bartendern. När de utförde denna ritual för tredje gången blev de utslängda.

Det låter lika absurt som det samtal jag just hade med SJ. De uppgav att de kunde transportera Greven, katten Rufus och jag imorgon vid middagstid  för 1.855:- till Hälsingland. Samma resa kostar några timmar tidigare 750:- Som programledare för ”Ring P1” skulle jag inte, för allt smör i Småland, framhålla ett samhällssystem framför ett annat men ibland är det något oerhört löjligt med Marknadskrafterna.

Det enda som är något att hålla i hand när båten gungar är böcker. Niklas Falk låter skapligt nödig när han läser
Gökens rop” av Robert Galbraith (pseudonym för Harry Potters mamma J. K. Rowling) men det är en ovanligt fängslande pusseldeckare.

Klingsor” av Torgny Lindgren ligger på nattduksbordet och väntar.

Ryssar är sådana som gillar björkar” av Olga Grjasnowa är det bästa jag läst på länge. Hon är Armenisk tolk och profan judinna vars man dör och med hjärtat krossat reser hon till Israel och Palestina. En lustig detalj är att ”Gladpack” även finns i Jenin.

Stanley var väldigt förtjust i ”De fördömda” av Joyce Carol Oates men jag  är lite mer kallsinnig. Fnoskiga akademiker i USA för 100 år sedan är väl kul på sitt sätt men då skulle jag hellre vilja slå ett slag för ”Ryssar är sådana som….”

Imorgon bitti bär det av. Mot Jättendal!

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.