DET PSYKEDELISKA 70-TALET PÅ RÖNELLS

Peter Bryngelsson låter som Sivert Öholm när han pratar om hårdrock men annars är det kul på Rönells Antikvariat när han berättar, spelar och ståri. Av någon egendomlig anledning har han Bill Öhström som sidekick.

Ämnet för kvällen är Bo Hanssons ”Sagan om ringen”-musik, 70-talet alternativ och Gröna vågrörelse, improviserad musik och förstås PB:s bok om allt detta.

Vi som lyssnar skrattar igenkännande och möjligen generat. Det var mycket som var fint och bra på den tiden men det fanns också en mörkare sida. De sinnesutvidgande drogerna gjorde många skvatt galna och Makrobiotisk mat är ingen fest för tungan.

Själv bytte jag vid 70-talets slut de lappade vadmalskläderna mot smoking, kokkaffe mot champagne och så vidare. Det funkade fint för mig, inga problem.

Just det där moraliserandet om t.ex. hårdrock och om allt som inte var schysst, borgerligt beteende ajabaja är svårsmält men Peter spelar som en Gud och berättar medryckande.

Psykedeliska improvisationer är fortfarande alla tiders vilket Jimi Hendrix på den tiden reste till Sverige för att delta i, Sverige hade, till skillnad från många andra länder, en scen för improviserad musik.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.