HUD, VIND OCH VATTEN

Himlen är stor, blå och bara några puffiga moln seglar över himlavalvet. Det är varmt, luktar skog, terpentin, blöt mossa och svagt av sjövatten.

Vi lämnar bilen vid den långa skumpiga skogsbilsvägens slut, hänger på oss packningen och går mot sjön. Just här är det myrmark, bitvis blött och i värsta fall anfaller myggorna men det är inte därför vi är aningen spända. Kommer vi att vara ensamma på stranden, det är frågan.

Strandremsan är tom och när lägret är färdigt kanske en kopp kaffe och en bulle innan vi kliver ut i vattnet. Utan badkläder, vem bryr sig då vi, förutom några sjöfåglar, och duvorna som kurrar i skogen är de enda andra levande varelserna i krokarna.

Badkläder är inte kul, de kladdar och klafsar. Mot den nakna huden. det enda minuset med att bada naken är att jag kan få tvångstankar om att en gädda ska hugga mig i snoppen.

Nakenhet har aldrig varit någon stor grej för mig, morsan och syrran gick ofta halvnakna hemma. Visst fanns det problem i familjen men blygsel var inte ett av dem.

Några år senare flyttade jag till faster och farbror på Lidingö och de kom alltid ut ur sovrumme färdigklädda, han med läderskor och perfekt knuten fluga. Jag tog där seden dit jag kom och unvek att visa mig naken.

En gång fick jag, var väl kanske 10, följa med farsan till Stockholm och då tog han mig till en Nonstopbiograf på G:a Brogatan som hette Hollywood. Där visade journalfilmer, Haile Selassie som kliver nedför en flygplanstrappa eller Lumumba i kamoflagekläder som sa något man inte begrep. Rätt skoj men sedan kom en lång urtråkig sekvens där nakna flickor på ett nudistläger spelade pingpong.

Nu satt farsan kapprak i stolen och fick han inte lite astmakänning för det var något konstigt med hans andning. Underligt var att det var när flickorna tappade bollen och böjde sig för att plocka upp den, de spelade uselt, var han som mest fokuserad.

På landet vid vårat sommarställe gick vi också nakna när det passade. Grannen var en trind prost och en dag gick farsan över till honom och frågade, på sitt klämkäcka sätt, om det störde honom att hans fru och dotter gick och slängde med bollarna?

”Nej då, inte alls” svarade prosten ”Det tycker jag höjer tomtvärdet”.

Nu pratas det om det där TVdatingprogrammet där deltagarna visar upp sig nakna. Tatuerade och piercade är de ofta också. Vad gör en människa inte för att bli sedd men allt det där är ju bara yta. Fylliga lår, platt mage, stor eller liten mojäng, säger ju ingenting om personens inre. Yta har blivit innehåll och det är helt vrickat.

Felet med tangastringbikini är inte att skinkorna exponeras men det är väl inte trevligt att ha en sträng över fishålet? Man kan väl ha vilka synpunkter som helst på nakenhet, heltäckande burka eller minimala spetstrosr men att vara naken, om ingen störs, kan väl aldrig vara fel?

Maria har klivit upp, virat in sig i ett badlakan, jag ligger fortfarande i plurret, när en bil hörs och röster börjar närma sig vår sjö. Tusan också.

När jag kliver upp ur vattne är Maria beredd med en frottéhandduk.

Hastigt virar jag den runt midjan, precis i rättan tid för, hemska tanke: Tänk om de där andra människorna skulle se mig naken!

(Krönika i HT 220731)

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.