SAMKVÄM PÅ FRU FILMIAS BAKGÅRD

Igår mirakelgoda Oxrullader hos Björn, promenerad hem i natten längs snövallarna och det var -22. Tyst, så tyst att man skulle kunna höra en råtta pinka på en bomullstuss. I alla fall med hörapparater på.

Idag tåg till Stockholm och Jullan som möter och Greven som ansluter. Stötte ihop med Thomas och Anna-Clara vid bögringen. Thomas var på samma filmföreställning som Palme strax innan mordet. Dagens första Palme-tecken.

I kvällningen går Jullan och jag ned längs gränderna. Det är samma bistra vinter som det året Palme mördades. Ikväll 25 år senare berättar/syntolkar Jullan att det, förutom ett par som grovhånglar och en sysslolös servitris som står och på ingenting-glor är tomt, inne på Café Kladdkakan i Schönfeldts gränd. Tunnelbana till Fridhemsplan och Restaurang Löwenbräu: Kick-off för alla som ska påbörja arbetet med Hasselfilmen i helgen. Det är på denna Krog gamla kriminalare träffas, resonerar och dricker öl. Hasselfilmen handlar om Palmemordet och om den pensionerade Hassel som inte kan sluta fundera på det Moderna Sveriges viktigaste kriminalfall. Måns Månsson som skrivit manus, filmar och regisserar har tänkt på allt.

En snubbe berättar att han åkte T-bana när plötsligt Måns satt mitt emot honom och frågade: ”Vill du vara med i en film?” Måns kände att han var rätt typ.

I mitt eget kontrakt står det att jag ska medverka som skådespelare och att jag ska spela mig själv i rollen som programledare för Ring P1.

Täppas och Lars-Erik BerenettVi åt Lax på planka, vegetarisk lasagne och pratade bl.a. med Lars-Erik Berenett som spelar Hassel. Han hörde mig berätta för Jullan att Sven Stolpe, Alex Schulmans morfar, enligt sägnen läste en bok om dagen. Lars-Erik säger att hans första hyrestant i Stockholm, det var Bror Hjorts ex Märta Friis-Jot, tillverkade dockor som hängde överallt i våningen. Två av dockorna, de som föreställde Sven Stolpe och Ingemar Hedenius, brukade hon sticka Voodoo-nålar i.

En fin kväll och vad gäller själva filmen känns det inte som om den här rullen kommer att bli så mycket ”spelad” utan att den är mer en dramatisk februariverklighet nedkokt till film.

En tanke om ”SAMKVÄM PÅ FRU FILMIAS BAKGÅRD”

  1. Det var värst va folk ska medverka i Hasselfilm. Min bror Anders ska också spela sig själv i filmen- som medlem i pistolskytteförbundets styrelse. Han har fått lämna in klädstorlek o hattnummer. Kunde man själv få vara med kanske – spela mig själv gräddandes rullrån?

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.