SURDEGSHOTELL

Jullan kvicknar till långt in på dagen efter ännu en orgiastisk studentfest med fri bar. Var får alla de där föräldrarna sina pengar ifrån och hur har de blivit så snälla? TM från Sundsvall som är i stan med Hjördis gör stora ögon. Jullan fnissar och pudrar sig färdig för ännu en partynatt.

Men först tar vi en promenad i klämdagsvärmen upp på Söder. Kvarteren nedanför Sofia Kyrka där morfar häckade för 35 år sedan var på den tiden genuint coola. Lusiga antikvariat, ölkaféer, tanter med nötta kappor, korviga strumpor och nätkassar. Stig Claesson stod i vartenda gathörn med en fet baksmälla under en melankolisk keps. På posten vid Nytorget rörde sig bensköra åldringar som slitna spindlar fram till de flottiga kassorna.

Idag ligger ”Urban Deli” på samma ställe. Rent, fräscht och exklusivt vänligt. Stället försöker låtsas att den legat där i femhundra år men det har den uppenbarligen inte. Allt är toppekologiskt och en sallad för 160:-.

Serveras sådär avspänt som det bara är när det är så hippt att man inte vågar andas. I värmen sitter människor och talar dialekt. Är det de nya Söderborna, de som gjort karriär, flyttat till stan och försöker upprätthålla något som inte längre existerar på riktigt. När innevånarna i stadsdelen reser till Gotland eller Österlen över sommaren kan de lämna in sina surdegar på Surdegshotellet vid Skånegatan.

Men det är möjligen för billigt att göra sig lustig över tillgjordheten. Om inte den fanns kanske ingenting skulle finnas.

Vi hittar i vilket fall en servering i en liten park, fikar och sitter länge och pratar.

Jullan, Greven, Täppas, Hjördis och TM

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.