KO LANTA, MÅNDAG

Tar en TukTuk till Saladan, centralorten på Ko Lanta, en färd som tar ungefär en halvtimme, för att inhandla en resväska. Tuktukmannens kanske 6-åriga dotter sitter tätt intill sin pappa. Han slår av motorn i utförsbackarna för även om bensin är billigt i Thailand finns det ingen anledning att slösa.

I Saladan finns en marknad och den är märkligt loj. Inga försäljare störtar fram och börjar snacka en massa goja om ”Special Price”. Försäljarna gör överhuvudtaget ingenting annat än att sitta i skuggan. Har någon lust att köpa något får de pocka på uppmärksamhet.

Har detta att göra med att Ko Lanta är Muslimskt? I Phukettrakten, där de flesta är Buddhister, är försäljarna febrilt påflugna. Buddhister borde, i alla fall enligt Boken, stå över det materiella och betrakta handel som andlig smuts.

Är sanningen den att människorna i Phuket är av-buddhifierade och har slagit in på Mammons väg, allt medan befolkningen på Ko Lanta fortfarande utövar sin religion.

Jag köper en t-shirt med en bild föreställande en nunna i Marilyn Monroepose. Hon står på ett fläktande galler, doket blåser upp och blottar kanten av ett par rosa trosor.

Katolicismen står inte på finhyllan.

Det är så många frågor man ställer sig som turist. Man är ett vandrande dumhuvud, med fet plånbok.

Vi sitter åter vid stranden. H är helt uppslukad av ljudboksvarianten av ”Molnfri Bombnatt” av Vibeke Olsson medan jag gnager på med min Gao och ”Andarnas berg”.

Smyglyssnar på några svenska män. De har just träffats och nu talar de om allt helvete som kan drabba en svensk utomlands. Solen och den sveda den kan förorsaka nämner de inte, det är förmodligen deras fruars ansvarsområde, men Malaria är inte att leka med. På ön lär finnas den fruktade Svarta Kobran och går man och får Denguefeber kan man hälsa hem. Till slut, när de gått igenom hela sortimentet av hemskheter, är de nere på kvalster men då lämnar energin deras strandkonferens. Kvalster är inte ens för den allra hederligaste av hederliga Svenska skattebetalare något att hänga i julgranen.

Om inte Jullan plåtar den där Varanen som stryker omkring idag får jag något allvarligt fe.l

Greven sitter tjurig i husarrest för att bedriva sina studier.

En kommentar till KO LANTA, MÅNDAG

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Persongalleri
Täppas: Han som skriver Bloggen.
Maria: Maria, min Älskling, arbetar på bank, är grym på att plocka hallon, koka sylt, bra träningskompis och som pricken över i, en obegripligt kompetent syntolk.
Arlindo och Carine: Efternamn Gomes, svåger resp. syster till Maria.
Martin: heter Nilsson i efternamn, pluggar till lärare och är min ledsagare i Stockholm.
Greven: 20-årig son som har bytt sina hyss mot flitiga extrajobb.
Jullan: 26-årig dotter och webbdesigner. Bor i London.
Fillen: Felix 29-årig son, blandar studier med hårt kroppsarbete.
Nilas: Nilas 34-årig son som tillsammans med Maggen är föräldrar till Theodor och Thilda. Nilas är en grym mekaniker som bor i Hälsingland.
TM: TullaMaja 38, mamma till Hjördis. TM är radiojournalist i Sundsvall. Sänder var morgon, pigg som en lärka, SR Västernorrlands Morgonshow.
Hans: Flink Webbredaktör för Hemsida och Blogg.
Sussie: Susanne. Kvinnlig bästis sedan tidernas begynnelse. Journalist. Sänder Stil i P1 fredagar 10:03.
Stanley: Stanley som är konstnär, bor i Delsbo och är gammal Hippiepolare.
Urban: Min gubbkompis, jobbar som psykiatriker och som jag brukar promenera med.
Hans-Åke: Hans-Åke Bergman, bor i Djursta, Jättendal, hjälper mig med både det ena och det andra och driver Djursta redovisningstjänst.
No images found!
Try some other hashtag or username
Följ mig på Twitter