VI MÖTS I GÖTEBORG

Tidiga tåget, 6.10 från perrong 10 på Stockholms Central, är en rasslande metallkorv på räls och den är stoppad med arbetsmyror med datorer och mobiler och vi är alla på väg till Sveriges framstjärt: Göteborg.

Möte med Ring P1-redaktionen + Cecilia Bodström, P1-chef och en föreläsare i ämnet Dramaturgi.

Det är roligt att träffa detta annars mycket utspridda gäng. Man hör dem ju bara på radio men verkligheten är något alldeles extra. Min producent Lotte Nord har kommit nedflygande från Sundsvall och det blir både fika, godisskålar, lunch och kaffe igen.

Får träffa en av mina radioidoler. Som språkintresserad är jag en hängiven lyssnare av ”Språket” i P1 och Anna-Lena Ringarp är lika rar som hon låter i min radio därhemma. Kjell-Albin Abrahamsson, den gamle buffeln, har även han en värme. Poserar med dessa båda och föreläsaren blir lite störd.

Hans föreläsning är dock inte mycket att hänga i julgranen, tyvärr, och man anar att han suttit vid Dramaturggurun Ola Olssons fötter och slukat varje ord.

Den här föreläsaren är annars av den nya ärliga sorten. Han förklarar inledningsvis att han aldrig frivilligt skulle lyssna på Ring P1. Nu har han, tack vare en viss ersättning, tagit sig igenom 12 program. Det är mer ärlighet än vad åtminstone jag står ut med. Jag funderade: Tänker han dra den där Tolstojgrejen om att ett gevär som presenteras på första sidan absolut måste avlossas innan boken är över, börjar jag gallskrika.

Ring P1 är inte den typen av berättelse, med ett anslag, några Cliffhangers, en fängslande förhöjning och slutligt klimax. Ring P1 är ett flöde och i allra bästa fall en pågående dokumentärfilm om det samhälle och den värld vi lever i.

Avviker med en Taxi i allra sista sekunden genom ett grådisigt Göteborg och sitter så på tåget och rullar norrut. Magen är full av konferensgodis.

Sitter och  pratar med en väldigt trevlig snubbe. Han klev  på i Skövde och är IT-man på Kinnarps möbler.

Då ringer K. Han låter mycket angelägen, ja rent av spänd och säger:

"Visst skrev du en bok som heter "Blindstyre" och som kom ut på Norstedts i början av 90-talet?"

"Jo det stämmer"

"Just det, och vet du, den 29.3 kommer Bengt Lindquists memoarer ut, han den f.d. Socialministern som är blind han med och; Hans bok heter "Blindstyre”?"

"I´m gona sue the fucker to hell"

"Ja för fan, han har ju massor av stålar från sina Minister- och FN-uppdrag!"

Framtiden är ljus på tåget på väg från Ring P1-mötet i Göteborg.

Kjell-Albin, jag och Anna-Lena
Kjell-Albin, jag och Anna-Lena

3 tankar om ”VI MÖTS I GÖTEBORG”

  1. Är det nästa vecka som de nya toppenprogrammen kommer igen? Och har du flera veckor sedan?

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.